Легендата на българския футбол Христо Стоичков е новият старши треньор на иранския Абу Мослем от град Машхад, обявиха официално от клуба. “Стоичков ще пристигне следващата седмица в Машхад, за да финализира договора си с клуба”, заяви босът на Абу Мослем Хосеин Гасеми.

“Договорихме се с него на среща в ОАЕ. Стоичков ще води отбора на Абу Мослем от следващия сезон в иранската професионална лига (IPL). Искаме да подпишен двугодишен контракт с него. Той ще си вземе български асистент”, допълни Гасеми.

Стоичков бе част от златното поколение на българския футбол и през 1994 на Мондиала в САЩ с националния отбор на България достигна до 4-то място, а освен това и спечели златната обувка за голмайстор на турнира. През същата година Камата спечели и “Златната топка” на престижното френско списание “Франс Футбол”.

Той бе определен от Краля на футбола Пеле за един от 125-те най-велики футболисти на планетата по време на официална церемония на ФИФА през 2004 година. Бившият нападател на Барселона бе и селекционер на България от 2004 до 2007 година, но не успя да класира отбора за Евро 2008 в Австрия и Швейцария, след като подаде оставка преждевременно след 0:0 у дома в квалификацията с Албания.

След напускането на поста национален селекционер Стоичков пое втородивизионния испански Селта, но претърпя пълен провал и бе уволнен още преди края на първия му пълен сезон начело на клуба, след като преди това тимът от Виго изпадна в Сегунда отново под ръководството на Камата. По-късно той бе сочен като вариант за треньор на Мамелоди Съндаунс (ЮАР), Чивас (Мексико), Анкарагюджю (Турция) и отбор от Катар. /БЛИЦ