Звездите на Барселона Лионел Меси и Неймар ще пътуват с Христо Стоичков за церемонията по връчване на „Златната топка“ за 2015 г.  Церемонията ще се проведе в Конгресната палата в Цюрих, а началото е в 19:30 часа.

Аржентинецът и бразилецът са сред тримата финалисти за наградата. Барселона иска да събере в Швейцария всички свои носители на приза. Затова в самолета ще се качи и легендата Луис Суарес, спечелил „Златната топка“ през 1960 г. Бразилците Ривалдо и Роналдиньо също са поканени, но не са потвърдили участието си в церемонията.

Поканата към Христо Стоичков е била направена от президента на Барселона Хосеп Мария Бартомеу след победата с 4:0 над Гранада в събота, която българинът гледа от трибуните на „Камп Ноу“. Българинът веднага се е съгласил да присъства на церемонията и е направил промени в програмата си, пише „Труд“.

Представители на Барселона в Швейцария ще бъдат още Жерар Пике, Дани Алвес и Андрес Иниеста, които са в идеалния отбор за 2015 г. на ФИФПро, избран след гласуване на професионалните футболисти от цял свят. Каталунската делегация пътува за Цюрих в 13:00 часа, след като сутринта Барса ще проведе тренировка. Треньорът на тима Луис Енрике, който е номиниран за най-добър треньор за 2015 г. няма да бъде сред присъстващите на церемонията. Той обяви това след победата над Гранада в събота.

Третият номиниран за „Златната топка“ и неин носител през последните две години – Кристиано Роналдо, също няма да присъства на церемонията, информира „Ас“. Испанското издание на коментира причините, поради които португалецът ще отсъства.

Германският шампион Байерн също няма да присъства, тъй като не планира прекъсване на зимната си подготовка в Катар. Пеп Гуардиола е номиниран за най-добър треньор за 2015 г. Играчите от тима са избрани в идеалния отбор за годината. Баварците ще бъдат представени от легендата и посланик на клуба Паул Брайтнер.

С изключително голям интерес се очаква кой ще връчи „Златната топка“. В минали години това правеха Сеп Блатер и Мишел Платини. Президентите на ФИФА и УЕФА обаче бяха отстранени от футболни дейности за период от осем години заради корупция.

НОМИНИРАНИТЕ ЗА НОСИТЕЛ НА „ЗЛАТНАТА ТОПКА“
Лионел Меси (Барселона, аржентинец)
Неймар (Барселона, бразилец)
Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, португалец)

НОМИНИРАНИТЕ ЗА ТРЕНЬОР НА 2015 Г. В МЪЖКИЯ ФУТБОЛ
Луис Енрике (Барселона, испанец)
Пеп Гуардиола (Байерн, испанец)
Хорхе Сампаоли (национален отбор на Чили, аржентинец)

НОМИНИРАНИТЕ ЗА № 1 ПРИ ЖЕНИТЕ
Карли Лойд (национален отбор на САЩ, Хюстън Даш)
Ая Мияма (национален отбор на Япония, Окаяма Юного Беле)
Целия Шашич (национален отбор на Германия, Франкфурт)

НОМИНИРАНИТЕ ЗА ТРЕНЬОР НА 2015 Г. В ЖЕНСКИЯ ФУТБОЛ
Джил Елис (национален отбор на САЩ, англичанка)
Марк Сампсън (национален отбор на Англия, уелсец)
Норио Сасаки (национален отбор на Япония, японец)