Българската футболна легенда Христо Стоичков е един от най-ярките представители на известния Дрийм Тийм на Барселона, който спечели КЕШ на “Уембли” срещу Сампдория през 1992 г. 45-годишният носител на “Златната топка” за 1994 г. даде интервю за сайта Goal.com преди финала на Шампионската лига между каталунците и Манчестър Юнайтед.
 
- Как оценявате представянето на Барселона през изминалия сезон?
- До момента отборът се представи фантастично. Играчите показаха чудесна игра в нападение, особено в Примера дивисион. Най-трудно е да спечелиш шампионата. За мен титлата е много по-важна от успеха на Реал (Мадрид) на финала за Кралската купа.
 
- На финала ще видим Барса срещу Манчестър Юнайтед, но можеше да има друго развитие и да гледаме Реал (Мадрид) в спора за Купата.
- Няма друга възможност. Финалът е един. На 28 май ще гледаме Барселона и Юнайтед. Желанието и мечтите на другите отбори вече са без значение. Очаквам Барса да спечели с лекота.
 
- Манчестър Юнайтед ще има предимство на “Уембли”, тъй като ще играят в Англия. “Червените дяволи” имат и нападател, когото добре познавате – Димитър Бербатов. Какви са шансовете на каталунците?
- Големи. Според мен Барса няма от какво да се притеснява. Върху отбора няма напрежение, тъй като знае как да спечели мача. Желая всичко най-хубаво на Бербатов, но преди всичко се надявам Барселона да спечели.
 
- Ако Барса не победи, това ще бъде ли провал?
- След като триумфира в първенството и стигна до финал на Шампионската лига, не е възможно да говорим за провал на отбора. Това можеше да се стане, ако тимът не бе успял да стигне до мача в Лондон.
 
- Какви разлики и прилики има между състава на Барса, спечелил КЕШ през 1992 г. и тима, който излиза срещу Манчестър Юнайтед в събота?
- Не мога да сравнявам двата отбора и никога не съм го правил. Единият тим принадлежи на една епоха, а настоящият – на друга. Надявам се, че и двата ще останат в историята като триумфирали в Шампионската лига на “Уембли”.
 
- Барселона стартира сезона като фаворит за спечелването на требъл. Реал (Мадрид) обаче взе Кралската купа, а няма гаранция, че каталунският клуб ще победи в събота?
- Барселона винаги е фаворит и във всеки мач играе за победа. Шампионската титла бе спечелена с лекота и Реал (Мадрид) не успя да се противопостави. Победа на финала на Шампионската лига ще затвърди един успешен сезон.
 
- Много се изговори за реферите и за подкрепата, която Барса получаваше от арбитрите в мачовете с Реал (Мадрид)...
- Вижте, докато играех футбол не получавах никаква подкрепа от съдиите. Те винаги ме режеха. Защо тогава не се говореше за това? Важно е да вярваме в честността на реферите.
 
- Кой играч на Барселона бихте отличили през този сезон?
- Истината е, че трудно мога да отделя един играч от целия отбор. Всички се представиха много силно. Един успешен тим се нуждае от добър вратар, здрава защита, силно нападение и голям треньор. Точно това прави Барселона велик отбор./БЛИЦ