Агенция БЛИЦ успя след кански мъки да се свърже в Египет със Стойчо Младенов, който е треньор на местния ЕНППИ. Повод да го потърсим са събитията в най-голямата арабска държава в Африка и масовият бунт срещу президента на страната Хосни Мубарак. Всъщност осъществихме връзката със Стойчо чрез неговия помощник Анатоли Нанков, тъй като само телефонът на Толята има обхват. Двамата, заедно с техните семейства, са барикадирани в жилището, където е настанен Младенов.

-Г-н Нанков, добър вечер! Обаждам се от информационна агенция БЛИЦ. Къде ви намираме?
-Ан. Н.:Здравейте! От три дни съм в апартамента на Стойчо Младенов. Ситуацията тук е доста напрегната – няма тренировки, няма мачове. Причината е известна на целия свят.

-Защо само вашият телефон е включен?
-Ан.Н: Защото съм абонат на египетски мобилен оператор. В момента работят само телефоните на тази компания. Стойчо е към чуждестранен номератор и неговият джиесем няма обхват.

-Може ли да се чуем със Стойчо Младенов?
-Ан.Н.: Да, една секунда!

-Ст.Мл.: Ало, добър вечер!

-Г-н Младенов, здравейте! Каква е обстановката в столицата Кайро, където се намирате?
-Обстановката е тревожна. Тук напрежението достигна връхната си точка. Народът се бунтува, иска смяната на президента Мубарак. От четвъртък сме се барикадирали в жилището, което обитаваме с моята съпруга. Успяхме да приютим тук и Анатоли Нанков – моят помощник. За съжаление при нас не можа да пристигне Илия Дяков, друг бивш футболист на ЦСКА, който работи като наш преводач в ЕНППИ. Дяков живее в другия край на Кайро, но от четвъртък насам е абсолютно невъзможно да се придвижваш в каквато и да е било посока. Лошото е, че покрай народните размирици са се раздвижили местните бандити и крадци. Станаха много обири, което принуди хората да вземат мерки. От три дни кварталът, където живея, е барикадиран. Младо и старо дежури по улиците и пред жилищните кооперации. Всеки се е въоръжил с каквото може. Освен това има и доста полиция. За първи път ставам свидетел на подобно нещо.

-Как тогава се придвижвате до магазините и как се снабдявате с храна?
-О, за какви магазини говорите. В петък всички магазини бяха затворени. Банките – също. Добре че разбрахме какво предстои и успяхме да се снабдим с храна за 5-6 дни. Малко преди банките да затворят, изтеглихме пари от дебитните си карти. Снабдихме се и с минерална вода. Казано накратко – като във война сме. Входът на кооперацията го залостиха с дървета. Не знам как ще ви прозвучи, но по същия начин съм се подсигурил и с входната врата на апартамента. Нямаме никаква връзка със света. Никаква! Няма интернет, нямаме българска телевизия, телефоните не работят. Някакво чудо е, че този на Толята Нанков работи и благодарение на него звъним на роднините и близките ни, за да ги успокоим.

-Осъществихте ли контакт с българското посолство в Кайро?
-Да. Оттам ни обещаха, че ще направят всичко възможно, за да ни евакуират в максимално кратък срок. Засега няма решение, но сме в очакване. То се е видяло, че скоро в Египет футбол няма да се играе…

-Какво точно ви казаха от посолството? Ще ви осигурят ли транспорт до летището?
-Ами аз, доколкото знам, има големи проблеми с достигането до аерогарата. Хубавото е, че тя е сравнително близо до нашия квартал – на 15 километра. От посолството ни помолиха да запазим самообладание и да чакаме сигнал от тях.

-Как реагират на събитията египтяните, които живеят във вашия квартал?
-Някои са доста притеснени. Страхуват се буквално за живота си. Други тръгнаха към центъра на града и се включиха в масовите протести. Но знаете, че аз стоя далеч от политиката. Моля се всичко да се оправи и да се върнем живи и здрави в България. Буквално живеем в ад! Ще помоля чрез вашата агенция да успокоя тези мои приятели, с които е невъзможно да се чуя.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ