Футболната федерация на Еритрея извади националния отбор на страната от квалификациите за Мондиал 2026. Причината за това са страхове относно възможността играчите да потърсят политическо убежище при пътуванията в чужбина, твърдят източници от отбора.

„Всички мачове на Еритрея са отменени“, пише в съвместно съобщение на ФИФА и Футболната конфедерация на Африка (CAF).

Изваждането на отбора от световните квалификации се случва само броени дни преди еритрейските национали да пътува за предстоящ мач с Мароко.

Все още няма официално съобщение от страна на Футболната федерация на Еритрея, но всички национали, играещи в страната, са били на тримесечен подготвителен лагер за световните квалификации. В края на октомври футболистите са информирани, че отборът няма да играе в пресявките за световното първенство в САЩ, Мексико и Канада.

Някои членове на футболната федерация са направили опит да убедят министъра на културата и спорта да даде разрешение за участие в квалификациите, но молбата им е била отхвърлена от Земеде Текле – комисар по спорта и културата, който наблюдава дейността на федерацията.

От 2019 г. над 60 футболисти на Еритрея са използвали пътувания в чужбина, за да избягат и потърсят убежище. В един от най-пресните случаи пет състезателни от женския национален отбор до 20 години избягаха в Уганда преди мачовете от шампионата на Източна и Централна Африка през 2021 г.

Еритрея трябваше да играе в група срещу Мароко, Замбия, Конго, Танзания и Нигер в квалификациите за Мондиал 2026. Последният мач на националния отбор е от януари 2020 г. - контрола срещу Судан. Националният отбор на африканската държава няма позиция в ранглистата на УЕФА, тъй като няма изиграни официални срещи през последните 48 мача.