Ривър Плейт обърна големия си съперник Бока Хуниорс с 3:1 след продължения на „Сантяго Бернебеу“ в Мадрид и спечели Копа Либертадорес за четвърти път в историята след 1986, 1996 и 2015 година. В редовното време съперниците си размениха по един гол. Двата аржентински гранда спориха за първи път за трофея в най-престижния клубен турнир на Южна Америка, а след 2:2 в първата среща на „Бомбонера“ реваншът на „Ел Монументал“ бе отлаган на два пъти заради атака на феновете на „милионерите“ срещу автобуса на Бока и след това преместен в испанската столица.

През първата част имаше няколко неточни удари към двете врати, но в самия ѝ край Бока Хуниорс все пак поведе. Вратарят на Бока Андрада направи грешка в 44-ата минута, като излезе от вратата си и подари топката на "милионерите", които обаче пропуснаха да вкарат, а при последвалата контраатака Дарио Бенедето вкара за 1:0.

„Милионерите“ натиснаха в началото на втората част и пропуски направиха Начо Фернандес и Паласиос. В 55-ата минута Прато се измъкна от Магалан и бе повален от вратаря Андрада. От Ривър очакваха дузпа, но уругвайският съдия Куня отказа дори да ползва ВАР и не посочи бялата точка.

Усилията на Ривър Плейт дадоха резултат в 68-ата минута, когато Фернандес върна към непокрития Лукас Прато, а юношата на Бока изравни за 1:1 с петия си гол в надпреварата и втори в двата мача от финала срещу бившия му тим.

В 80-ата минута бе отсъден двоен удар в наказателното поле на Ривър, а играчите на Бока искаха дузпа. Оласа шутира в стената и не успя да даде аванс на „генуезците“. Девет минути след това ветеранът Фернандо Гаго, записал 121 мача за Реал (Мадрид) на „Бернабеу“ се появи в игра за Бока на мястото на контузилия се още през първата част капитан Пабло Перес. След шест минути добавеното време съдията даде край на редовното време и се стигна до продължения, тъй като в турнира головете на чужд терен не дават предимство.

Три минути след началото на първото продължение Бариос беше изгонен за втори жълт картон и Бока остана в намален състав. С числен превес Ривър взе инициативата и в 109-ата минута Хуан Кинтеро вкара страхотен гол с удар от границата на наказателното поле за 2:1. Това беше негово второ попадение в турнира. Секунди след това в игра се появи Карлос Тевес и футболистите на Бока се хвърлиха в атака. Армани спаси удар на Майдана, който беше на път да си вкара автогол, а след това отрази и шут на Гаго, който се контузи и в последните пет минути „генуезците“ бяха с деветима играчи на терена. Въпреки това те натискаха и вратарят им Андрада се втурна в атака, а в 120-ата минута Хара нацели дясната греда и пропусна да прати мача на дузпи. Ривър пък направи успеха си още по-убедителен, след като в 122-ата минута Гонсало Мартинес вкара в опразнената врата на Бока и оформи крайния резултат.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Това бе сблъсък №248 в историята на Суперкласико. "Генуезците" имат 88 победи срещу вече 82 на "милионерите", а 78 пъти те са завършвали с реми.

"Сантяго Бернабеу" e единственият стадион, който е бил домакин на финали на Световно първенство (1982), Европейско първенство (1964), КЕШ/Шампионската лига (1957, 1969, 1980, 2010), Купата на УЕФА/Лига Европа (1985, 1986), Междуконтиненталната купа (1964) и финал на Копа Либертадорес (2018).

Ривър Плейт - Бока Хуниорс 3:1 след продължения
(в първия мач 2:2, общ резултат 5:2)
0:1 Дарио Бенедето (44), 1:1 Лукас Прато (68), 2:1 Хуан Фернандо Кинтеро (109), 3:1 Гонсало Мартинес (120+2)

Съставите
Ривър Плейт: Франко Армани,  Гонсало Монтиел (74-Камила Маяда), Джонатан Майдана, Хавиер Пинола, Милтон Каско, Леонардо Понсио (59-Хуан Кинтеро), Гонсало Мартинес, Езекиел Паласиос (97-Хулиан Алварес), Енцо Перес, Игнасио Фернандес, Лукас Прато
Треньор: Марсело Гаярдо

Бока Хуниорс: Естебан Андрада, Хулио Буфарини, Карлос Искердос, Лисандро Магалан, Лукас Оласа, Вилмар Бариос, Нахитан Нандес, Пабло Перес (89-Фернандо Гаго), Кристиан Павон, Себастиан Вила (95-Леонардо Хара), Дарио Бенедето (61-Рамон Абила)
Треньор: Гийермо Барос Скелото

Жълти картони: Понсио, Фернандес, Майдана (Ривър); Перес, Бариос (Бока)
Червен картон: Бариос (Бока)

Главен съдия: Андрес Куня (Уругвай)

Стадион: "Сантяго Бернабеу", Мадрид