9 отбора са сигурни осминафиналисти в Шампионската лига преди последните мачове от груповата фаза. Това са Байерн, Интер, Бенфика, Реал (Мадрид), Леверкузен, Арсенал, АПОЕЛ (Никозия), Милан и Барселона. Вчера БЛИЦ разгледа ситуацията в първите четири групи. Днес обръщаме внимание на останалите, тъй като в две от тях ребусът е доста сложен.
 
Група Е”
В последния кръг: Челси – Валенсия, Генк – Леверкузен
Вариантите:
* Леверкузен със сигурност е на осминафинал. Въпросът е дали ще бъде първи или втори в групата. Немският тим ще се класира напред даже ако трите отбора (заедно с Челси и Валенсия) финишират с по 9 точки. Това ще се случи при положение, че Челси и Валенсия завършат наравно, а “аспирините” паднат в Белгия. При равен брой точки се гледат директните двубои. В този случай – между трите тима, а Леверкузен е с най-добри показатели – 6 точки.
* Челси и Валенсия се нуждаят от победа, за да се класират в елиминационната фаза. Много интересно обаче ще се получи, ако “сините” завършат наравно с Валенсия, а Леверкузен бие или загуби в Белгия. Тогава и двата тима (Челси и Валенсия) ще финишират с по 9 точки и ще се гледат директните двубои помежду им. Този във Валенсия приключи при 1:1. Ако и на “Стамфорд Бридж” резултатът е 1:1, “припелите” ще имат предимство заради по-добрата си голова разлика. При 0:0 напред отива Челси поради повече вкарани голове на чужд терен в преките двубои. При 2:2, 3:3 и т.н. Валенсия продължава в Шампионската лига заедно с Леверкузен.

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Байер (Леверкузен)
5 3 0 2 7 7 9
2.Валенсия 5 2 2 1 12 4 8
3.Челси
5 2 2 1 10 4 8
4.Генк
5 0 2 3 1 15 2

 
Група “F”
В последния кръг: Олимпиакос – Арсенал, Борусия (Д) – Марсилия
Арсенал е непоклатим от първото място. Кой обаче е ще го последва на осминафиналите?
Вариантите:
* Ако Марсилия измъкне победата в Дортмунд, със сигурност е втори в групата – без значение как ще приключи мачът в Гърция. Французите ги устройва и “хикс” в Германия, но при положение, че Олимпиакос също направи реми или загуби от Арсенал.
* Олимпиакос трябва да надвие играещия за нищо Арсенал у дома и да се надява двубоят Дортмунд – Марсилия да завърши със знак “1” или “Х”.
* Надеждата на Борусия (Д) е следната: победа над Марсилия с над три гола разлика и загуба на Олимпиакос от Арсенал. Тогава немците и французите ще имат по 7 точки и ще се гледат директните двубои помежду им. Първият мач в Марсилия завърши 3:0 за френския тим. Какво обаче ще се случи при 3:0 за Борусия? Тогава на преден план изскача вторият показател – головата разлика, а тя ще бъде в полза на Марсилия.
* Най-завързана, заплетена и любопитна е следната ситуация - Дортмунд, Марсилия и Олимпиакос да завършат с по 7 точки. Това ще се случи, ако немците спечелят последния си мач, а гърците приключат наравно с Арсенал. При подобен развой на събитията ще се гледат преките двубои между трите отбора. И тогава става супер, супер интересно. Дортмунд, Марсилия и Олимпиакос ще имат по 6 точки в директните сблъсъци, като тогава под внимание ще се вземе головата разлика, но не общата, а тази в мачовете между трите тима. Олимпиакос има такава 4:2 и тя няма да се промени. На Дортмунд в момента е 2:6, а на Марсилия – 4:1, но предстои мач помежду им. Забележете какво става, ако Дортмунд бие с 1:0. Класирането в мачовете между трите отбора ще е следното: Олимпиакос 6 точки и г.р. 4:2, Марсилия 6 т. и също г..р. 4:2, а Дортмунд е аут с 6 т. и г.р. 3:6. Кой ще продължи напред – Олимпиакос или Марсилия? Под внимание при подобно стечение на обстоятелствата се гледат мачовете между двата тима, головата разлика и повечето отбелязани голове на чужд терен. Тук всичко е отново по-равно! Марсилия победи с 1:0 в Гърция, а Олимпиакос стори същото със същия резултат във Франция. След като и при тези критерии няма победител, на помощ за разрешаване на сложния казус излиза общата голова разлика на отборите в групата. При посочения вариант усмивките ще бъдат за Марсилия. 

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Арсенал
5 3 2 0 6 3 11
2.Олимпик (Марсилия) 5 2 1 2 4 2 7
3.Олимпиакос
5 2 0 3 5 5 6
4.Борусия (Дортмунд)
5 1 1 3 4 9 4

 
Група “G”
В последния кръг: Порто – Зенит, АПОЕЛ – Шахтьор
АПОЕЛ вече влезе в историята, ставайки първият кипърски тим, прескочил груповата фаза на Шампионската лига. Кой ще бъде другият щастливец?
Вариантите:
* Победа ще изстреля Порто на осминафиналите. Същото важи и за Зенит. Руснаците обаче ги устройва и реми в Португалия.

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.АПОЕЛ (Никозия)
5 2 3 0 6 4 9
2.Зенит 5 2 2 1 7 5 8
3.Порто
5 2 1 2 7 7 7
4.Шахтьор (Донецк)
5 0 2 3 4 8 2

 
Група “H”
В последния кръг: Барселона – БАТЕ Борисов, Виктория (Пилзен) – Милан
Тук няма никаква интрига. Барселона държи здраво първото място, Милан със сигурност ще бъде втори.

Отбор
М
П
Р
З
ГР
Точки
1.Барселона
5 4 1 0 16 4 13
2.Милан 5 2 2 1 9 6 8
3.Виктория (Пилзен)
5 1 1 3 2 9 4
4.БАТЕ (Борисов)
5 0 2 3 2 10 2

ЕКИП НА БЛИЦ