Страховити провокации е имало в Косовска Митровица, където футболните национали на Косово завършиха 0:0 в контрола с Хаити в първия си мач под егидата на ФИФА. Двубоят се игра на стадион „Олимпик Адем Яшари” пред около 18 000 зрители.

Още преди започването на мача косовските запалянковци са запалили знамето на Сърбия.

"Феновете се събраха на брега на река Ибър, разделяща сръбската и албанската част на Митровица, и запалиха знамето, за да провокират сърбите", пише "Б92".

Македонският сайт "Прес24" допълва, че запалянковците обиждали и Македония. И Сърбия, и Македония нямаха никаква връзка с мача, тъй като Косово игра с Хаити, подчертава сайтът.

След провокацията Футболният съюз на Сърбия е изпратил писмо до президента на ФИФА Сеп Блатер. Сърбите са сигнализирали, че техните национални символи са били оскърбявани по време на приятелския мач в Косовска Митровица. Сърбите напомнят, че ФИФА действително е разрешила на 13 януари косовската селекция да участва в приятелски мачове, но при строго определени условия - да не се използва каквато и да е косовска символика, да не се изпълнява химн на непризнатата в целия свят република. В писмото пише, че още в първото участие след даденото разрешение са били забелязани редица нарушения на разпоредбата на ФИФА, грешки при организацията и оскърбления на националните символи на Сърбия.

"За съжаление, всичко се случи, както и очаквахме. Нашите опасения, че футболното състезание ще се използва с политико-пропагандни цели, се оказаха абсолютно точни", заявяват от сръбската футболна централа.

От федерацията искат "незабавна реакция във вид на наказания за споменатите сцени на вандализъм, шовинизъм и ксенофобия".