В края на миналия май Суонзи победи Рединг с 4:2 и си спечели правото да стане първият уелски отбор, който ще участва във Висшата английска лига. В момента “лебедите” заемат 10-о място в класирането. Тимът играе стабилно и радва не само уелсците, но и всички зрители на Острова. Много отбори се опитват да копират Барселона, но Суонзи го прави наистина добре.
 
“Лебедите” играят най-красиво във Висшата лига. Това е признанието на Роберто Манчини, мениджър на Манчестър Сити, за работата на своя колега Брендън Роджърс. Арсен Венгер нарече представянето на уелския клуб технически перфектно. Феновете също не остават равнодушни към играта на тима, а сравненията с Барселона доведоха до употреба по форумите на термина “Суонзилона”.
 
Самият Роджърс не крие, че копира играта на Барселона и признава, че гледа всички мачове на каталунците. Тимът му залага на притежание на топката и размяна на много пасове. През миналия сезон в Чемпиъншип нямаше отбор, който да има по-голям процент владеене на топката от “лебедите”. В момента според статистическите показатели на Висшата лига само Арсенал, Манчестър Сити и Челси имат по-добър показател в този аспект от уелския клуб.
 
“Ние имаме различен стил на игра. Нетипичен за Англия. Предпочитаме да владеем топката и да изчакваме следващата си възможност за атака на противниковата врата. Не пропускаме нито един шанс за нападение”, признава Роджърс.
 
Големият процент притежание на топката означава, че Суонзи използва много подавания. Нещо повече, 85% от пасовете между играчите на тима са къси, също като в стила на Барселона, известен като “Тики-така”. Средно на мач играчите на Брендън Роджърс си разменят над 500 паса, което е доста над средния показател на Висшата лига – малко над 300.
 
Моторът в играта на Барса е Шави. Ролята на Шави в състава на Суонзи се изпълнява от Лиън Бритън. Почти всяка атака на тима преминава през 29-годишния халф и той изпълнява ролята си перфектно. 93% от подаванията му са точни. По този показател той е № 1 в топпървенствата на Европа. По-добър е дори от Шави. Сравненията между двамата не свършват дотук. Бритън също се придвижда добре с топка в краката, като дриблира на късо ръзстояние пред себе си. Силите му изглеждат безгранични и той не спира да води тима си в атака.
 
В Барселона Шави има подкрепата на Андрес Иниеста. Лиън Бритън си има Джо Алън. 21-годишният халф е човекът, с когото Бритън организира бързото преминаване на Суонзи от защита в атака. Преливането става толкова бързо, че неусетно при атаките си “лебедите” преминават във формация 2-4-4, като за това помагат крилата Скот Синклер и Нейтън Дайър. И това става без значение на името на съперника в мача. Няма значение дали е Уулвърхемптън или Манчестър Юнайтед.
 
Контраатаките и пресата също са сред силните оръжия на Суонзи, а успешното им прилагане се дължи не само на добрата физическа форма, но и на тактическата дисциплина и преминаването от една формация в друга. При упражняването на преса срещу противника играчите на Брендън Роджърс често сменят схемата в движение. От 4-2-3-1 може да се мине на 4-3-3 или 4-1-2-3, а дори и на 4-1-4-1.
 
“Не се съобразяваме със съперника. Концентрирани сме в собственото си представяне. Не само следваме стила си на игра, но и вярваме в него. Не говорим дали това е правилен или грешен избор. Това просто е начинът, по който правим нещата. Това е нашият стил и само той има значение”, твърди 39-годишният Роджърс.

СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ ОТ ВИСШАТА ЛИГА - ТУК