Бившият германски национал Хорст-Дитер Хьотгес е починал на 79-годишна възраст, съобщи „Билд“. Германското издание се позовава на информация на Андре Хьотгес - синът на легендарния защитник на Вердер.

Той разкрива пред най-тиражирания германски вестник, че баща му е починал още на 22 юни. От дълги години Хорст-Дитер Хьотгес е страдал от деменция и от 2019 г. заедно със съпругата си Инга е живеел в старчески дом.

През 1964 г. Хьотгес преминава във Вердер от Борусия (Мьонхенгладбах), тогава участник в Регионаллигата. Играе за тима от Бремен до 1978 г. и записва 420 мача, което все още е клубен рекорд.

Още в първата си година за отбора от „Везерщадион“ бранителят печели титлата от Бундеслигата и получава повиквателна за националния тим. Играе за Германия до 1974 г. и взима участие в 64 срещи и бележи един гол.

С „маншафта“ става световен шампион през 1974 г. и световен вицешампион през 1966 г., както и европейски първенец през 1972 г. При спечелването на титлата от Мондиал`74 играе само в един мач – загубата с 0:1 от ГДР в първата групова фаза.