Книжарница за спортна литература в Нюкасъл обяви, че няма да продава биографията на Майкъл Оуен „Презареждане“ (Reboot). Повод за това са появилите се в британските медии откъси от книгата, в която носителят на „Златната топка“ за 2001 г. съжалява за трансфера си от Реал (Мадрид) при „свраките“ през 2005 г. Един от цитатите твърди: „Няма нужда да се оправдавам пред ш*баните фенове на Нюкасъл“.

Ситуираната в Нюкасъл книжарница „The Back Page“, определяща се като най-големия търговец на спортна литература в света, обяви, че „Reboot“ е първата книга, която отказват да продават. Биографията на Оуен излиза днес на пазара, но откъси бяха публикувани в „Дейли Мирър“.

„От гледна точка на кариерата ми, няма съмнение, че трансферът в североизточна Англия беше крачка назад. Колкото и неприятно да е това признание за феновете на Нюкасъл, точно такива са чувствата ми“.

Бившият английски национал признава, че първоначалните му опасения са били прогонени от страстните фенове на „свраките“. След контузията, която получава срещу Уотфорд обаче старите предрасъдъци не само се връщат, но и повече не мога да се поправят.

„Когато се прибрах у дома и пуснах телевизора на програмата „Мач на деня“, чух феновете на Нюкасъл, тези на мой отбор, да пеят: „Колко пропилени пари“. Това в момента, в който ме изнасяха от терена. Не мога да отрека, че тези им действия промениха нагласата ми. Повече не направих и опит да спечеля благоразположението им. Почувствах се обиден.“

Цитатите от книгата не само провокираха книжарницата в Нюкасъл, но и тогавашният мениджър на „черно-белите“ Алан Шиърър. Легендата на „свраките“ отвърна с публикация в „Туитър“.