Футболната легенда Франсеск Фабрегас даде специално интервю, в което коментира играта и развитието ѝ в последните години, като той лично не се радва на измененията в него. Той носи фланелките на Арсенал, Барселона, Челси и френския Монако. С националния отбор на Испания стана световен шампион през 2010, както и европейски през 2008 и 2012.

- Сегашният футбол прилича ли на този, благодарение на който ти стана световен шампион?
- Футболът се измени много, ако се върнем 4-5 години назад и сега има много разлики, а това ще продължи. Сегашните методики се основават на много автоматични действия, когато треньорът ти каже колко далеч трябва да изпратиш подаването в определен момент, играчите са поставени в определена позиция. 

Футболът се роботизира, сега това е игра на сензори. Много треньори държат на цифрите. Трябва да изпълниш определени нормативи, за да поддържаш нивото. Ако ти не успееш да държиш нивото, не играеш. Аз съм старомоден. В кариерата си имах великолепни моменти, отлични етапи, цели сезони, когато бях в отлична форма и физически, и емоционално без тренировки. Сега всичко е основано на наука, числа и сензори.

- Колко важен е талантът?
- Съвременният треньор иска от футболистите си, за да са конкурентноспособни, те да са на максимум що се отнася до физиката. Не знам дали това е за съжаление или за щастие. Ако имаш двама играчи - единият бърз, другият по-бавен, но талантлив, то ще играе този, който е по-силен и по-бърз, без съмнение. Когато гледаш мача, ти знаеш какво ще се случи. Малко преса, пас зад гърба, нападателят стига до кълбото и стреля или изчаква халфовете за помощ. Играта на много от отборите стана монотонна. Заради манията по числата талантът значи все по-малко.