Световно първенство по футбол за състезатели над 35-годишна възраст ще се проведе през юни в Англия. В него участие ще вземат осем отбора. Освен домакините останалите са  Бразилия, Франция, Германия, Италия, Испания и Уругвай.

Групова фаза няма да има. Турнирът ще се състои от 7 мача –  четири четвъртфинали, два полуфинала и един финал. За четвъртфиналите ще се тегли скоро жребий. Те са планирани за 4 и 5 юни. Полуфиналите са на 8 юни, а на 11 юни е битката за световната корона.

Турнирът се организира от Elite Players Group (EPG) - група от бивши футболисти и спортни бизнесмени, които обединиха усилията си миналата година. Той ще носи името EPG Cup.

Правилата гласят, че на терена могат да излязат само играчи, които са на над 35-годишна възраст и са имали повиквателна за националния отбор или са играли над 100 пъти в елит на дадено първенство.

Капитани ще бъдат следните звезди: Стив Макманамън (Англия), Естебан Камбиасо (Аржентина), Емерсон (Бразилия), Кристиан Карембьо (Франция), Кевин Курани (Германия), Марко Матераци (Италия), Мичел Салгадо (Испания) и Диего Лугано (Уругвай).

Освен тях участие ще вземат други величия - Майкъл Оуен, Кака, Роналдиньо, Ривалдо,  Фабио Канаваро,  Ашли Коул, Рио Фърдинанд, Франк Лампард, Роби Фаулър, Кафу и Роберто Карлош, Тиери Анри, Ернан Креспо, Месут Йозил, Давид Вия, Карлос Пуйол, Франческо Тоти и Диего Форлан.

Мачовете на EPG Cup ще са в две полувремена по 35 минути. Всеки отбор ще разполага с 18 футболисти. Смените ще са хокейни – всички ще могат да влизат и излизат по няколко пъти на терена. Разбира се, бройката на играчите винаги трябва да е 11.

Все още няма яснота къде точно в Англия ще се състоят двубоите. Това би трябвало да се случи съвсем скоро. Най-вероятно всичките 7 мача ще се проведат на един и същи стадион.