Футболният свят отново е разделен. Този път повод дава поредното издание на класацията "Златната топка". Церемонията е днес от 19:30 часа българско време в Цюрих и ще бъде предавана от БЛИЦ TV и БНТ/HD. Тримата номинирани са Кристиано Роналдо (Реал Мадрид), Мануел Нойеир (Байерн Мюнхен) и Лионел Меси (Барселона). Голяма част от футболната общественост като че ли иска вратарят на Байерн и Германия Мануел Нойер да прегърне отличието. И има защо, ако се взимат предвид спечелените през годината трофеи. Стражът стана световен шампион, ликува и с два трофея с Байерн в Германия (титла и купа на страната). Зад него са шефът на УЕФА Мишел Платини, който отсече: "По принцип победителят би трябвало да е някой, който е оставил следа на световното първенство. Затова трябва да спечели немец." Платини бе заявил подобна теза още преди четири години, когато Испания грабна световната титла, но нито Иниеста, нито Шави се домогнаха до трофея, останали под сянката на Лионел Меси. А тогава като никога като че ли беше шансът на един от двамата испанци да вземат "Златната топка". Великият Диего Марадона също се изказа в подкрепа на Мануел Нойер тази година: "Нито Меси, нито Роналдо, Нойер заслужава най-много отличието."

Английската легенда Гари Линекер обаче е на другия полюс: "Мен вратарите не ме интересуват, подкрепям Кристиано Роналдо." Португалецът е изявен фаворит най-вече заради факта, че за поредна година е машина за голове за Реал Мадрид и Португалия. Естествено, големият коз на Роналдо е спечеления десети трофей в турнира КЕШ/Шампионска лига, за който той има сериозен принос.

Специалистите дават най-малък шанс за успех тази вечер на Лионел Меси. Причината е, че аржентинецът не спечели нищо през миналата 2014 година, а достигането до финал на световното първенство в Бразилия едва ли е успех. И вероятно заради това, че не е фаворит за първи път от доста години за "Златната топка", Меси и цялото ръководство на Барселона реши да бойкотира церемонията. Меси е номиниран в призовата тройка за седма поредна година.

Кристиано Роналдо през 2014 година
Години: 29
Клуб: Реал Мадрид
Спечелени трофеи: Шампионска лига, Световно клубно първенство, Суперкупа на Европа, Купа на Краля, Футболист №1 на Европа
61 гола в 60 мача за Реал Мадрид и Португалия
Спечелени трофеи "Златна топка" - 2



Лионел Меси през 2014 година
Години: 27
Клуб: Барселона
Спечелени трофеи през годината: Играч №1 на Световното първенство
58 гола в 66 мача за Барселона и Аржентина
Спечелени трофеи "Златна топка" - 4



Мануел Нойер през 2014 година
Години: 28
Клуб: Байерн Мюнхен
Спечелени трофеи: Световен шампион, шампионска титла на Германия, Купа на Германия, Вратар №1 на Световното първенство, Футболист №2 в Европа
Спечелени трофеи "Златна топка" - няма