Свинският грип удари и по спорта в Япония. Футболистка от девическия национален отбор на страната до 19 години е приета в болница със заразата, която е пипната след турне на тима в Китай.

Риоко Такара е поставена под карантина в болницата в Кобе, след като завърнала в Япония по-рано през седмицата. Високата й температура вече спада, а състоянието и се подобрява, съобщава спортният ежедневник “Никан”.
 
От Японската футболна асоциация обявиха, че нито една от другите състезателки или членове на тима не е показал симптоми на заболяването. От федерацията обаче препоръчаха на всички, които пътуват до Китай да вземат антивирусното лекарства “Тамифлу” като предпазна мярка.
 
Двама сумисти от юношеската ранглиста също са се заразили с вируса по време на регионален турнир в северната част на Япония. На феновете на сумото в префектура Ивате са раздадени предпазни маски. Състезанията по традиционната за страна борба за отложени, след като 25-годишният монголец Корю също е заразен.
 
От Япония потвърдиха първия смъртен случай вследствие на свински грип по-рано през тази седмица. Жертвата е от южен остров на архипелага Окинава. В страната засега има обявени 5000 случая на грипа H1N1./БЛИЦ