Британското правителство ще създаде независим регулаторен орган с широки пълномощия, който ще следи за чистотата на инвестициите в клубовете, смяната на собствеността, влизането на нови инвеститори и корпоративното управление, съобщи днес Министерството на културата, медиите, спорта и цифровите технологии.

Един от въпросите, който този регулатор ще следи изкъсо, е евентуални нови опити за създаване на формации и първенства като европейската Суперлига, чийто неуспешен опит за стартиране беше потушен миналата година.

Регулаторът ще бъде подкрепен от базисно законодателство, което да може да му предостави законовите правомощия за лицензиране и санкциониране на клубове, се казва в изявлението на министерството.

Начинът на работа на въпросния орган, както и правомощията, които ще има, е описан в предложение на група експерти, начело с бившия министър на спорта Трейси Крауч. Зa създаването на регламента са взети предвид и мненията на фенове, които се ръководят от най-чиста любов към клубовете и играта. Всичко това се базира на 10 ключови препоръки, които са описани от групата на Крауч.

Правителството добави, че през лятото ще публикува допълнителни подробности в официален документ, в тома число и ориентировъчен график за започване на работата, както и правилата, по които ще се работи.

"Футболът създава приятелства, обединява семейства и общности, поради което пристъпваме към плановете, ръководени от желанията феновете, за да осигурим бъдещето на нашата национална игра. И като казвам това, имам предвид от инвестициите от 230 милиона паунда за клубове до подобряване на игрищата за неделните лиги и укрепване на гласовете на феновете в управлението на техните клубове“, каза премиерът Борис Джонсън, който беше един от водещите европейски политици, попречил на създаването на т.нар Европейска Суперлига.

Регулаторът също ще има задачата да прилага засилена проверка на собствениците и директорите, както преди придобиването на клуб, така и да следи действията им по-нататък в процеса на работа.

"Това ще включва нов "тест за почтеност" за всички собственици и ръководители, както и засилена надлежна проверка - включително източници на финансиране при придобиване на нов клуб", се казва в изявление на Министерството. Тестът за почтеност ще се прилага при съмнения за нечисти сделки или за пари с неясен произход, както и за кандидат-купувачи с криминално минало.