Течащото в момента световно първенство за младежи до 20 години остава в сянката на емоциите от последните кръгове в националните шампионати, триумфът на Челси в Лига Европа и предстоящия финал на Шампионската лига между Тотнъм и Ливърпул в събота.

Това, че широката маса от фенове не обръща внимание на шампионата в Полша, не означава, че младежите стоят в периферията на цар Футбол. Снощи едно 18-годишно момче влезе в международните хроники, след като счупи всички рекорди в историята на световните първенства за мъже, младежи и юноши.

Ерлинг Браут Холанд вкара девет гола при победата на Норвегия с 12:0 над Хондурас! Останалите голове бяха дело на Лео Скири Йостигорд, Йенс Петер Хауге и Еман Маркович. 18-годишният Холанд вкара четири гола през първото полувреме и още пет през втората част. Скандинавците бяха подпомогнати от факта, че Хондурас завърши мача с девет души.

До момента рекордът за най-много вкарани голове на световно първенство до 20 години се държеше от бразилеца Адаилтон, който на шампионата през 1997 година в Малайзия реализира шест пъти при успеха с 10:3 над Южна Корея. Тогава Адаилтон става голмайстор на първенството с 10 попадения, а Бразилия отпада на четвъртфиналите. Рекордьор по най-много отбелязани голове на Световно до 20 години е аржентинецът Хавиер Савиола, който през 2001 година в домашното първенство се разписва 11 пъти, а „гаучосите“ печелят титлата.

Холанд обаче може и да не достигне головете на Адаилтон и Савиола, тъй като Норвегия завърши мачовете си в груповата фаза и няма сигурно място в осминафиналите, за където гарантирана позиция имат само първите два тима във всяка група. Норвегия за момента е сред четирите най-добри трети тимове, но това може да се промени днес. Равен на Португалия срещу ЮАР или победа на Панама над Саудитска Арабия ще означават сбогуване на скандинавците със световното първенство.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Кой всъщност е Ерлинг Браут Холанд. Фамилията му със сигурност е позната на по-възрастните фенове на футбола. Баща му е бившият норвежки национал Алф-Инге Холанд, чийто последен мач за родината му беше при победата с 2:1 над България на 25 април 2001 година. Холанд-старши придоби голяма популярност само четири дни преди въпросния мач срещу нашите национали. По време на градското дерби на Манчестър Рой Кийн от Юнайтед влиза зверски в дясното коляно на норвежеца. След това ирландецът се наведе над норвежкия играч и започва да му крещи. Поводът е стара закачка между двамата и е свързана с обвинения, че Кийн е симулант. Холанд доиграва мача, успешно приключва сезона и се подлага на операция. След това участва само в четири срещи като резерва и през лятото на 2003 година окончателно слага край на кариерата си.

Алф-Инге Холанд преминава в Манчестър Сити от Лийдс на 12 юни 2000 година, когато „гражданите“ плащат 2,5 милиона паунда. Преместването в Манчестър обаче закъснява с малко повече от месец, тъй като съпругата на футболиста е бременна. На 12 юли в Лийдс се ражда Ерлинг Браут Холанд. Заради мястото си на раждане настоящият рекордьор на световните първенства все още има шанс да заиграе за националния отбор на Англия. Самият Ерлинг твърди, че е фен на тима от родния си град и мечтата му е да играе за Лийдс.

Кариерата на Холанд-младши стартира в Брине, който е и първият клуб на баща му. Едва 15-годишен Ерлинг става част от втория отбор на Брине и през сезони 2015 и 2016 (първенството на Норвегия се играе пролет-есен) вкарва 18 гола в 14 мача. Това му осигурява дебют в първия тим, за който дебютира на 12 май 2016 година. През тази година изиграва 16 мача за мъжкия отбор и минава неуспешни проби в Хофенхайм.

На 1 февруари 2017 година Молде, където треньор е Оле-Гунар Солскяер, обявява привличането на младия нападател. На 26 април същата година дебютира за новия си отбор при победата с 3:2 над Волда за Купата на Норвегия, като успява да вкара и гол. На 4 юни изиграва и първия си мач в елитната дивизия. Влиза като резерва в 71-ата минута при загубата с 0:1 от Сарпсборг и след само 65 секунди получава жълт картон. Първият му гол за Молде се оказва победен – при 2:1 като гост на Тромсьо на 6 август 2017 г.

На 1 юли 2018 година Ерлинг Браут Холанд вкарва четири пъти в първите 21 минути при победата с 4:0 над лидера в класирането Бран. Хеттрикът му е оформен за 11 минути и 2 секунди, а всичките четири попадения падат в рамките на 17 минути и 4 секунди. На трибуните, за да го наблюдава е скаут на Манчестър Юнайтед, а Солскяер сравнява героя на тима си с Ромелу Лукаку.

През същото лято Холанд реализира четири гола в пет мача за Молде в квалификациите на Лига Европа, а през сезона в норвежката Елитсериен се отличава 12 попадения и четири асистенции в 25 срещи. Младият нападател предизвиква сериозен интерес на редица европейски клубове. Дали е имало наддаване, не е ясно. Сигурното е, че битката печели Ред Бул Залцбург. Австрийският тим още на 19 август 2018 година обявява трансфера на Холанд срещу 5 милиона евро. Норвежецът подписа договор до 30 юни 2023 година.

През пролетта изигра общо два мача за „червените бикове“ във всички турнири и се разписа един път – при успеха с 2:1 над ЛАСК (Линц) на 12 май. Само две седмици по-рано Ерлинг беше обявен в списъка от 21 играчи на селекционера Пол Йохансен за предстоящото участие на Норвегия на световното първенство до 20 години в Полша. Не успя да се разпише в първите два мача – загубите с 1:3 от Уругвай и с 0:2 от Нова Зеландия, но избухна срещу Хондурас при 12:0. Беше точен в 7-ата, 20-ата, 36-ата (дузпа), 43-ата, 50-ата, 67-ата, 77-ата, 88-ата и 90-ата минути.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ