Френската полиция извърши обиски в офисите на шампиона ПСЖ заради разследването на расова дискриминация при подбора на млади играчи в клубната академия, обявиха местните фенове.

Акцията на властите е проведена миналата сряда, но за нея става известно едва сега. Френската прокуратура започна разследване срещу парижани по същия казус още на 16 ноември.

ПСЖ официални призна, че скаутският отдел на клуба е избирал кандидатите за клубната академия по етническа принадлежност, въпреки че френското законодателство забранява подобни критерии при селектирането на кандидати за работни места или учебни заведения.

Според изнесените данни скаутите са попълвали играчи в четири графи: французин, магреб (представител на Северна Африка), карибите и африканец.

Това е поредният скандал, в който френският шампион е замесен. Парижани са под постоянни атаки, че нарушават финансовия феърплей и много клубове настояват за изваждането на клуба от Шампионската лига. Повод за това са изнесените данни от „Football Leakes“.

Както е известно, ПСЖ е седемкратен шампион на Франция, 12-кратен носител на националната купа, по осем пъти е печелил Купата на Лигата и Суперкупата на страната. През 1996 г. Парижани печелят КНК след победа на финала над Рапид (Виена) с Трифон Иванов.