Легендарният Стилиян Петров изрази желание да се върне в активния футбол, след като четири години беше извън спорта заради лечение на остра форма на левкемия. Стенли дори се надява да играе за Астън Вила в Чемпиъншип през следващия сезон. Той призна, че в последните месеци е водил тренировки с младежкия тим на „виланите“. Когато Петров се завърне на терена, той ще се нареди сред изключителни личности в спорта, които са успели да победят рака и да подновят кариерите си.

Вероятно последният случай на известен професионален футболист, преборил рак и завърнал се на терена е Хонас Гутиерес. През 2013 година му беше диагностициран тумор в тестисите. Аржентинският национал успя да се излекува и се върна на терена. В момента 32-годишният халф е част от елитния испански Депортиво (Ла Коруня).

Най-известният случай в света на професионален спортист, победил рака и върнал се към състезанията, е Ланс Армстронг. На 25-годишна възраст, в разгара на кариерата си, американецът научава тежката диагноза – рак на тестисите с метастази в белите дробове и мозъка. Колоездачът се подлага на сложно лечение с химиотерапия и операции. Армстронг успява да победи тежката болест и да се върне в професионалното колоездене. Печели седем пъти „Тур дьо Франс“. Да, титлите му след това бяха отнети заради употреба на допинг, но това не омаловажава неговата борба за живот и завръщане в спорта. Ланс Армстронг дори направи фондация „Лайв Стронг“, която събра милиони в подкрепа на борбата с рака.

Най-яркият за момента български пример в успешната битка с рака и завръщане в спорта е Любослав Пенев. През 1994 г. нападателят на Валенсия разбира, че има рак на тестисите. Пенев се бори с болестта една година и се завръща на терена, за да постигне дубъл с Атлетико (Мадрид). След това игра за Компостела, Селта, ЦСКА и Локомотив (Пловдив), като остана и част от националния отбор. В момента е треньор на Литекс.

Пресен пример на футболист, преборил рак и успял да се върне на терена е Ерик Абидал. Французинът играеше в Барселона, когато през 2011 г. му беше открит рак на черния дроб. Защитникът претърпя операция и година по-късно се върна в игра за Барса. След това се състезава за Монако и Олимпиакос, а преди две години прекрати кариерата си.

Ариен Робен е истинска фурия по крилото и голяма опасност за вратарите, но когато беше 20-годишен холандецът се пребори с рак на тестисите. По това време Робен играеше в Челси под ръководството на Жозе Моуриньо. След успешното лечение крилото се превърна в един от най-добрите футболисти в света, а през 2013 г. спечели Шампионската лига с Байерн.

С рак на тестисите се пребори и бившият датски национал Ебе Санд. След претърпяна операция и последвалото бързо възстановяване нападателят се върна на терена и беше една от най-големите заплахи за всички съперници на Шалке 04 и националния отбор на Дания. В момента 43-годишният Санд работи като консултант на „кралскосините“.

Има и интересен списък с вратари, успели да преборят опасната болест и да се върнат на терена. Бившият аржентински страж Херман Бургос се излекува от рак на черния дроб през 2003 г., когато все още беше вратар на Атлетико (Мадрид). След това се върна на терена, но година по-късно прекрати кариерата си. В момента е помощник-треньор на Диего Симеоне при „дюшекчиите“.

Друг бивш вратар на Атлетико – Хосе Молина, също премина успешно лечение на рак на тестисите. Той обяви за болестта на 14 октомври 2002 г., когато играеше за Депортиво (Ла Коруня). Молина успя да се излекува и след десет пропуснати мача се завърна под рамката на вратата, а тимът му завърши трети в Примера дивисион. След това игра и за Леванте, преди да стане треньор. Дори води Виляреал в Примера дивисион. За последно беше начело на хонконгския Кичи през сезон 2014/15.

Серхио Арагонесес също е бивш вратар на Атлетико и тъкмо е напуснал „Висенте Калдерон“ през 2005 г., за да играе в Елче, когато му е открит рак на тестисите. Заради лечението той пропуска голяма част от сезона, но преди неговия край се завръща на терена. Две години по-късно, като играч на Еркулес, Арагонесес отново чува от лекарите, че има рак на тестисите. Подлага се на химиотерапия и отново се връща на терена. През 2015 година прекрати кариерата си.

Бившият аржентински национал Карлос Роа, който в един момент отказва оферта в Манчестър Юнайтед заради религиозни причини, е поредният в списъка. През 2003 г., докато играе за Албасете, вратарят преминава успешно лечение на рак на тестисите. Година по-късно се завръща на терена. След края на кариерата си заряза светския живот и стана религиозен пастор към „Църквата на адвентистите от седмия ден“.

Бившият аржентински вратар Хосе Мария Билюбашич, носил екипите на Росарио Сентрал, Овиедо, Ривър Плейт и други, се пребори успешно с тумор на мозъка през 2006 г., когато е играч на Универсидад Католика. През сезон 2007/08 се завърна на терена. През 2009 г. прекрати кариерата си, като за последно играеше за парагвайския Олимпия (Асунсион).

Бразилската баскетболна звезда Нене, който в момента играе за Вашингтон Уизърдс в НБА, също успешно се излекува от рак на тестисите. Той получи диагнозата през 2008 г., когато играеше за Денвър Нъгетс. Заради лечението пропусна 37 мача в НБА, но успя да се върне. Планира след края на кариерата си да се заеме с религиозна дейност в родината си. /БЛИЦ СПОРТ