Общо 32 отбора ще научат днес съперниците си за 1/16-финалите на турнира Лига Европа, както и потенциалните такива за 1/8-финалната фаза на надпреварата. Церемонията по теглене на жребия ще започне в 15:00 часа българско време в централата на УЕФА в Нион (Швейцария) и ще бъде предаване с картина в БЛИЦ.

За фазата на елиминациите се класираха първите два отбора от всички 12 групи на турнира, както и завършилите на трето място в групите си в Шампионската лига.

На жребия тимовете ще бъдат разделени на две урни - поставени (победителите в групите в Лига Европа и 4 тима с по-добри показатели от третите в Шампионската лига) и непоставени (вторите отбори от в групите на Лига Европа и 4 има с по-лоши показатели от третите в групите на Шампионската лига).

Поставените отбори ще имат предимството да бъдат гости в първия мач и домакини на реванша. На 1/16-финалите не могат да се паднат отбори от една държава. Първите срещи са на 14 февруари, а реваншите на 21 февруари.

За 1/8-финалните двубои няма да има поставени и непоставени отбори и всеки тим може да се падне срещу всеки друг отбор, достигнал до тази фаза. Първият изтеглен отбор ще е домакин на първия мач и ще гостува в реванша. Първите срещи са на 7 март, а реваншите на 14 март.

Поставени: Ливърпул (Англия), Виктория (Пилзен, Чехия), Фенербахче (Турция), Бордо (Франция), Стяуа (Румъния), Днепър (Украйна), Генк (Белгия), Рубин (Казан, Русия), Олимпик (Лион, Франция), Лацио (Италия), Металист (Харков, Украйна) и Хановер (Германия) + 4 тима от ШЛ - Челси (Англия), ЧФР Клуж (Румъния), Олимпиакос (Гърция), Бенфика (Португалия)

Непоставени:
Анжи (Махачкала, Русия), Атлетико (Мадрид, Испания), Борусия (Мьонхенгладбах, Германия), Нюкасъл (Англия), Щутгарт (Германия), Наполи (Италия), Базел (Швейцария), Интер (Италия), Спарта (Прага, Чехия), Тотнъм (Англия), Байер (Леверкузен, Германия) и Леванте (Испания) + 4 тима от ШЛ - Зенит (Русия), БАТЕ Борисов (Беларус), Динамо (Киев, Украйна) и Аякс (Холандия)