Технологията “Ястребово око” може да бъде изпробвана във Висшата лига на Англия през следващия сезон. Заради футболните правила, които забраняват на реферите да ползват високотехнологична помощ, резултатите от тестовете ще останат тайна.
 
Създателят на “Ястребовото око” Пол Хоукинс е убеден, че ако технологията противоречи на съдийското решение при спорен гол и резултатите са публични, то арбитърът може да бъде съсипан психически.
 
Футболът се приближи до приемането на специални техники на голлиниите, след като в началото на месеца ФИФА одобри продължаването на тестовете. Дори Сеп Блатер обяви, че това ще помогне на съдиите.
 
“Ястребовото око” не бе част от предишните изпитания, тъй като не бе пригодена за използване на стадиони. Блатер обяви, че следващите тестове трябва да бъдат правени в реални условия и Висшата лига е добро място за това.
 
Самият Хоукинс, чиято компания бе продадена на “Сони” през миналата седмица, планира да говори с ФИФА след няколко дни, за да получи разрешение за провеждане на пробите. Технологията “Ястребово око”, при която се позиционират камери около терена, се използва успешно в мачове по тенис и крикет./БЛИЦ