Правилата на УЕФА и ФИФА са съвместими с антитръстовото законодателство на Европейския съюз и това им дава право да блокират и наказват клубове, които имат намерение да се отцепят в алтернативни шампионати.

Това заяви висшият магистрат от Съда на ЕС Атанасиос Рантос при коментар по делото, което се води вече повече от година заради създаването на Европейската Суперлига.

Турнирът беше официално презентиран на 18 април 2021 г. с участието на 12 от европейските футболни грандове. Само 48 часа по-късно след протести на фенове, национални правителства, футболни федерации и на самите играчи Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Манчестър Сити, Челси, Тотнъм, Арсенал, Милан, Интер и Атлетико (Мадрид) се оттеглиха. Единствените стожери на проекта останаха Барселона, Реал (Мадрид) и Ювентус.

Трите клуба се обърнаха към испански съд заради натиска от страна на УЕФА и ФИФА в опитите им да предотвратят старта на Европейската Суперлига. Испанските магистрати потърсиха помощ по казуса от базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз.

„Правилата на ФИФА и УЕФА, които изискват тяхното одобрение за стартирането на всеки нов турнир, са съвместими със законодателството на Европейския съюз“, обяви генералният адвокат Атанасиос Рантос от Съда на ЕС.

Според неговото изявление Европейската Суперлига е свободна да създаде собствен турнир извън системите на ФИФА и УЕФА, но нейните членове не могат да продължат участието си в надпреварите под егидата на двете конфедерации. Рантос допълни, че законите, свързани със специфичната натура на спорта, може да оправдаят налагането на определени рестрикции.

УЕФА излезе с официална декларация, с която приветства изявлението на Атанасиос Рантос. Съдът на ЕС ще се произнесе през следващите месеци по цялостния казус на спора между Европейската Суперлига, УЕФА и ФИФА, но от днешното изказване на генералния адвокат може да се направят изводи в каква посока ще е решението на съда.