Един от най-големите треньори в днешно време – Пеп Гуардиола, е известен с това, че е пестелив на похвали. Когато обаче той изрази възхищението си от футболист или треньор, тогава всички трябва да обърнат внимание на адресата на комплиментите.

„Много харесвам начина, по който играе неговият отбор. Много ми напомня на нашата игра“, обяви Гуардиола още докато беше треньор на Барселона. Тези думи за изречени след каталунското дерби с Еспаньол, а похвалите са за работата на тогавашния наставник на „папагалите“ Маурисио Почетино.

Аржентинецът по това време е още новак в треньорския занаят, но вече е успял да изгради собствен стил на работа. Този почерк личи и в следващите му назначения. Отборите му използват агресивна защита и преса още в противниковото поле.

„Стилът, който налагам, е свързан с възможно най-бързото връщане на притежанието на топката. Това ни дава възможност отново да играем с нея. Тогава придвижваме по-напред линиите си и ставаме настоятелни в опитите за отбелязване на гол. Когато ни отнемат топката, трябва да имаме манталитета да се борим за нейното връщане в наше притежание“, обяснява 43-годишният Почетино.

Въпреки комплиментите на Гуардиола, все още имаше известна несигурност относно аржентинеца, когато той пое Саутхемптън в началото на 2013 г. В Испания Маурисио Почетино остави Еспаньол в зоната на изпадащите, а това се дължете на простия факт, че клубът през лятото беше останал без основни играчи. В Англия той замени Найджъл Адкинс, а в края на сезона се оказа, че привличането му е било

истински шедьовър
в работата

на изпълнителния директор Никола Кортезе.

Бившият централен защитник остана близо 18 месеца на южното британско крайбрежие, но след това дойде бляскава оферта от лъскавия Лондон и Почетино прие да поеме Тотнъм. „Мотивиран съм да предоставя на феновете атакуващ футбол, който да ни донесе желаните успехи“, заяви специалистът при назначението си през месец май 2014 г.

Поставен на пост, който винаги е натоварен с високи очаквания, Почетино пристигна на „Уайт Харт Лейн“ в условия на постоянна промяна. „Шпорите“ се намираха в период на отърсване от „Ерата на Гарет Бейл“, която беше белязана с истинско унижение на италианския гранд Интер в Шампионската лига. Споменът за това още витаеше в Северен Лондон.

Началото на сезон 2014/15 беше трудно. В първите си шест мача Тотнъм записа две победи, две равенства и две загуби. В края на шампионата тимът завърши пети, но Почетино още не беше сигурен за поста си. Средният престой на мениджър в клуб от Висшата лига е около две години.

„След близо три години в Англия вече съм наясно, че тук промените се правят бързо. Мениджърите са под напрежение да постигат желаните от ръководството и феновете резултати в най-бързи срокове. Тук има много по-малка толерантност към треньора от страна на клуба, феновете и медиите. Във Висшата лига има много, много, много по-голямо напрежение върху мениджъра. Това обаче пречи, тъй като на треньора не се предоставя време, за да наложи идеите си“, коментира Почетино през ноември миналата година.

Аржентинецът имаше пълното право да се притеснява за поста си. Президентът на Тотнъм Даниел Леви не се слави като търпелив шеф. За период от две години той смени Хари Реднап с Андре Вияш-Боаш, а след това дойде и назначението на Тим Шерууд. Първият сезон на Почетино сочеше, че може да последва съдбата на предшествениците си. В първите си четири месеца на „Уайт Харт Лейн“ Маурисио имаше с около 13% по-слаби показатели от Вияш-Боаш. Този път

Леви устоя на изкушението
да смени треньора.

Търпението му вече изглежда дава резултат и промяната е налице. Почетино пък оценява даденото му време, тъй като постепенно наложи традиционната си енергична подготовка. Той подлага играчите си на високо натоварване по време на тренировките, но след това всичко се отплаща на мачовете. Най-точното описание на методиката на аржентинеца дава италианският национал Пабло Освалво: „На моменти ти идва да го убиеш, тъй като те кара да страдаш като куче. След това обаче идват резултатите и се чувстваш удовлетворен.“

Самият Маурисио Почетино признава, че счита за свой учител Марсело Биелса. 60-годишният аржентинец също е известен с налагания силов стил на игра. Почетино е попил знанията за тази тактика от съвместната работа на двамата в Нюелс Олд Бойс. Те печелят две шампионски титли на Аржентина, налагайки стил на игра, който направо изтощава съперниците. „Тогава печелихме титли и играхме финал за Копа Либертадорес. Между тогавашния състав на Нюелс Олд Бойс и настоящия на Тотнъм има големи прилики“, призна мениджърът на „шпорите“ преди месец.

Като добър ученик Почетино е

заел елементи от
треньорския метод
на Биелса,

но добавя към него и стриктна диета за играчите, която обаче прави футболистите му много по-устойчиви на контузии. По този начин специалистът има възможност дълго време да разчита на постоянен стартов състав. Това пък позволява по-добра сработване на играчите. Така в отбрана Тоби Алдервейрелд и Ян Вертонген формираха най-силната централна двойка защитници във Висшата лига през този сезон. След това дойде контузията на Вертонген, която го извади от игра до края на сезона. Кристиан Ериксен изглежда много по-опасен в халфовата линия, отколкото беше през миналия сезон. Същото се отнася и за Муса Дембеле.

Най-впечатляващата промяна обаче претърпя Ерик Ламела. Преди аржентинецът изглеждаше муден, мекушав и отнесен. През лятото дори се говореше, че може да се върне да играе в Италия. През миналата неделя той направи асистенцията за победния гол на Ериксен срещу Манчестър Сити (2:1). Така Ламела демонстрира умението си ръководи играта на отбора, нещо заради което беше привлечен през 2013 г.

В отбор с различни индивидуалности, разнообразие от характери и талант, единственото постоянно нещо е методиката на Почетино. Търпението, стабилността и борбеността, с които той беше известен още от състезателната си кариера, все още са тук. Маурисио дори превърна играчите си в свои подобия. Това беше най-добре описано от мениджъра на Уотфорд Кике Санчес Флорес след мача между „стършелите“ и „шпорите“ (0:1). Испанецът заяви, че играчите на Тотнъм са „животни“.

На терена футболистите на "шпорите" тичат повече от съперниците. Само Борнемут има повече пробягано разстояние средно на мач във Висшата лига през този сезон. Хари Кейн покрива по-голям периметър от всеки друг нападател в английския елит. Деле Али отстъпва само на Натаниел Клайн (Ливърпул) и Джейсън Пънчън (Саутхемптън) по направените спринтове от началото на сезона.

Стилът на Почетино предоставя правилната структура, която позволява на всеки играч напълно да разбере своята роля на терена и връзката си с останалата част от отбора. „На пръв поглед наистина изглежда, че тичаме повече. По-важното е, че под неговото ръководство тичаме много по-организирано и систематизирано“, разкри дефанзивният халф на Манчестър Юнайтед Морган Шнайдерлин по времето, когато играеше за Почетино в Саутхемптън.

Всичко това превърна в Тотнъм в отбор, който неочаквано за мнозина се оказа замесен в битката за титлата. „Шпорите“ са само на две точки зад още по-изненадващия лидер на класирането Лестър. Работата на Почетино обаче не остава незабелязана и той се превърна в един от вариантите за Манчестър Юнайтед, въпреки че Жозе Моуриньо е считан за основен фаворит за заместник на Луис ван Гаал.
Кристън ХЕНЕЙДЖ, „Yahoo Sport UK“