Футболният свят беше разтърсен с трагична новина! Бившият треньор на Барселона Тито Виланова почина, съобщиха тъжната вест медиите в Испания. От "синьо-червения" клуб също потвърдиха за кончината на специалиста.

Виланова страдаше от рак на паротидната жлеза от 2011 година и загуби битката на 45-годишна възраст. Последният дни Виланова прекара в болнично отделение, като вчера претърпя нова операция.
 
През ноември 2011 година от Барселона съобщават за здравословния проблем на Виланова, който се подлага на операция, но ракът отново напомня за себе си през декември 2012-а, когато каталунският специалист е изпратен за по-добро лечение в клиника в Ню Йорк.

На 2 април 2013 г. Тито отново се появи на пейката на Барселона, а в края на сезона вдигна Щампионската титла. Месеци по-късно - на 19 юли, обяви, че се оттегля от поста, за да се лекува от възобновената болест.

Виланова е роден на 17 септември 1968 година в Жирона (Каталуня). Изгражда се като футболист в детско-юношеската школа на Барселона. Като професионален футболист играе на поста централен полузащитник, като записва мачове за дублиращия тим на "синьо-червените". Кариерата му минава през Фигерес, Селта, Бадахос, Майорка, Лейда, Елче и Граманет.

Треньорският му опит се изчерпва като помощник-треньор на Барселона "Б" (2007/08) и Барселона (2008/12). И в двата си периода при каталунците е асистент на Хосеп Гуардиола. Преди това е технически директор в скромния испански Тераса. През декември 2011 година Тито претърпя премахване на тумор от гърлото си. На 27 април 2012 година беше официално обявен за старши треньор на Барселона. Въпреки че в повечето време беше далеч от отбора, Виланова успява да направи каталунците шампиони.