Хонас Рамальо стана първият тъмнокож футболист в историята на Атлетик (Билбао), който играе за тима в официален мач. 18-годишният десен бек влезе в клубната история, след като се появи в игра като смяна при победата с 2:1 над Севиля в неделя.
 
Атлетик (Билбао) е известен с традиционната си политика за отбора да играят само футболист с баски корени. Поради тази причина нито един тъмнокож не бе обличал червено-бялата фланелка в 113-годишната история на клуба.
 
През последните две десетилетия много чужденци емигрираха в Испания. Хонас Рамальо покрива изискването да е с баски произход, въпреки че баща му е от Ангола. Той е роден в Баракалдо (град в Баската област), а майка му е от баски етнос.
 
18-годишният бранител привлече вниманието още преди 4 години, когато се появи на терена в контролен мач на Атлетик (Билбао). Тогава клубът си навлече конфликт с испанското законодателство, според което лица под 15 години не могат да се състезават на професионално ниво.
 
В следващите години Хонас Рамальо имаше проблеми с гърба и това му попречи за по-ранен дебют в официална среща. Той е неизменен титуляр в тима на Атлетик до 19 години, както и в националния отбор на Испания в тази възраст. Въпреки че обикновено играе в защита, 18-годишният Рамальо бе пуснат от Марсело Биелса в неделя като полузащитник.
 
През 2005 г. Атлетик (Билбао) допусна друг прецедент в клубната си политика. За “лъвовете” започна да играе венецуелският национал Фернандо Аморебиета. Изключението в неговия случай беше направено заради баските корени на баща му.