Мечтите понякога се сбъдват, а приказките - не само в детските книжки. БЛИЦ ще ви разкаже невероятната история на съперника на ЦСКА в плейофите на Лига Европа - ТНС (Уелс).

Клубът има дълга и богата история, но благодарение на президента Майк Харис печели световна слава. Харис имал една мечта – тимът му да премери сили с великия Ливърпул. В този мач той виждал възможността да популяризира тима си и футбола в страната. Как обаче да го направи?

Тук се намесва късметът. През 2005 година английският гранд печели Шампионската лига, но финишира пети в класирането и за ужас на феновете си няма да защитава титлата. Скромният ТНС обаче е спечелил първенството и ще играе в турнира на богатите. Майк Харис предлага извънреден мач между неговия тим и Ливърпул, който да определи участника в първия квалификационен кръг на турнира. Идеята му е равна на саможертва, но той толкова силно иска този двубой, че е готов на всичко.

Подобно нещо е немислимо и УЕФА отхвърля предложението. Европейската централа обаче прави компромис и позволява на шампиона Ливърпул да участва в турнира, но като тръгне от първата фаза. Съдбата помага на добрите и смели хора от Уелс и жребият изпраща един срещу друг Ливърпул и ТНС. Очаквано храбрите уелсци губят на два пъти с по 0:3, но светът говори за тях, а Рафаел Бенитес специално хвали вратаря им Джерад Дохърти.

По-нататък историята е добре позната у нас. Ливърпул бие и Каунас (Литва) с общ резултат 5:1, а в третия квалификационен кръг се изправя срещу ЦСКА. Следват победа в София с 3:1 и един паметен мач на “Анфийлд”, в който ЦСКА печели с 1:0.

Но да се върнем на ТНС и първите стъпки на тима с прелюбопитна съдба…
Всичко започва в уелското селце Лансантфрейт през 1959 година. Лансантфрейт Футбол Клуб е гордостта на около 1000 жители, които страстно го подкрепят в следващите 35 години, в които играе във втора дивизия. През сезон 1992/93 година тимът влиза в елита и вече 18 години е сред най-добрите в страната. Промоцията кара местната фирма Total Network Solution да спонсорира отбора и той приема името Тотал Нетуърк Сълюшън Лансантфрейт Клуб. С по-добри финансови средства отборът взима Купата през сезон 1995/96, а през 1999/2000 става шампион.

Важна е 2003 година, когато тимът се обединява с този от английското градче Освестри. Освестри е на 13 километра от Лансантфрейт в Англия, но играе в уелското първенство. В следващите 3 години отборът става два пъти шампион, взима Купата и среща гранда Ливърпул. Малко след това "Бритиш Телеком" купува спонсора и футболният клуб остава без пари.

Търси се ново име. Президентът Харис дори пуска търг по интернет и е готов да нарече отбора на името на фирмата, дала най-много пари. Никой не откликва на този зов и изборът е оставен на феновете. Те искат да запазят абревиатурата ТНС и избират “Дю Ню Сейнтс”, като залагат на почти петдесетгодишния прякор “светците”. Така в момента отборът се казва Футболен клуб Новите светци от Освестри и Лансантфрейт.

С новото име следва успех – две титли (2006/07 и 2009/10) и Купа на Лигата през последния сезон. Първото място праща тима във втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където отстранява Бохемианс (Ейре) с общ резултат 4:1, но след това губи от Андерлехт след 1:6 и стига до мача с ЦСКА за Лига Европа.