Днешният 16 октомври е по-специален за Лионел Меси. Точно преди 8 години – през 2004, аржентинецът дебютира за първия отбор на Барселона в състезателен мач (на 16 ноември 2003 година той играе в контрола срещу Порто). В градското дерби с Еспаньол Меси е точно на 17 години и 114 дни. Той влиза на терена 8 минути преди края, като носи фланелка с номер 30. Аржентинецът сменя Деко, който отбелязва единствения гол в срещата в 9-ата минута.

Треньорът на Барса по това време Франк Рийкард не може да разчита на четирима играчи от първия отбор заради контузии и взема в разширения състав четирима футболисти от резервния тим. На пейката до Меси са Дамия, Рубен (вратар), Кристиан Идалго, Пеня, Андрес Иниеста и Фернандо Наваро.

Четирима играчи от сегашния тим на Барселона участват в дербито с Еспаньол преди 8 години: вратарят Виктор Валдес, защитникът Карлес Пуйол и халфовете Шави и Андрес Иниеста. През сезон 2004/2005 Меси изиграва общо 77 минути за първия тим на Барселона. Аржентинецът реализира първия си гол за “синьо-червените” на 1 май 2005 година в мача от 34-ия кръг на Ла Лига с Албасете на "Камп Ноу"./БЛИЦ