Футболистите от националния отбор на Того отказаха да играят в Либия. Световната квалификация от зона "Африка" трябва да се проведе в Триполи на 14 юни. Гостите категорично не искат да пътуват за бившата Джамахирия от страх за собствената си безопасност. Алексис Ромао и Жонатан Айите, играещи в Марсилия и Брест вече напуснаха лагера на Того.

През последната седмица кървави протести в либийския град Бенгази блокираха живота в държавата. Най-малко 25 души загинаха, а над 70 са ранени при сблъсъци между протестиращи и въоръжена милиция. Сблъсъците започнаха, след като демонстранти се събраха пред сграда на т. нар. Бригада "Щитът на Либия" и настояха за нейното разпускане и разоръжаване. Протестиращите започнаха да замерят сградата с камъни. В отговор бойци от бригадата откриха огън. Групировката "Щитът на Либия" участва активно в бунта срещу режима на Муамар Кадафи, но след свалянето му отказа да свали оръжията. Сега групировката действа легално в Бенгази съгласно сключено споразумение с военното министерство в Триполи.

Новото правителство на Либия не успя да разоръжи всички групировки на бившите бунтовници. С най-влиятелните от тях официалните власти са постигнали споразумения да участват в осигуряването на реда, което провокира протести сред местното население.