Англия гостува на Швейцария в квалификация за Евро 2012, в група, където е и националният отбор на България. Във вторник в състава на швейцарците вероятно ще бъде Скот Сутер. Десният бек на Йънг Бойс е роден в лондонското предградия Енфилд, като майка му е англичанка от полски произход, докато баща му е швейцарец. Това накара футболния сайт Goal.com да направи класация от Топ 10 на футболистите, играли срещу националния отбор на страната, в която са родени.
 
10.Нани (роден в Кабо Верде – национал на Португалия)
 
Португалия направи 0:0 с Кабо Верде. Това бе един от шокиращите резултати от контролните срещи преди Мондиал 2010, въпреки че селекционерът Карлош Кейрош заложи на най-силния си състав с Кристиано Роналдо и родения в Кабо Верде Нани в стартовите 11.
 
Футболистът на Манчестър Юнайтед е роден в столицата на африканската страна Прая, преди родителите му да емигрират в Португалия. Когато Нани е на 5 години, баща му отива на ваканция в Кабо Верде и никога не се връща. Няколко години по-късно майка му се мести в Холандия. Бъдещият футболист е отгледан от своята леля в Лисабон. Той изиграва първия си мач за втората си родина през 2006 г. Друг играч с корени от Кабо Верде е легендарният шведски нападател Хенрик Ларсон, чийто баща е роден в страната.
 
9.Джузепе Роси (роден в САЩ – национал на Италия)
 
Ако съдбата бе решила друго, роденият в Ню Джърси Джузепе Роси можеше да играе за САЩ срещу Италия на световното първенство през 2006 г. Бившият селекционер на “янките” Брус Арина покани Роси на тренировъчен лагер, но футболистът отказа и изрази желание да играе за “адзурите”. Три години по-късно, нападателят вкара два гола във вратата на САЩ по време на победата на Италия с 3:1 на Купата на Конфедерациите.
 
8.Омар Сивори (роден в Аржентина – национал на Италия).
 
Една от звездите на Серия “А” през 50-те и 60-те години на ХХ в., Сивори играе за Аржентина преди да премине в Ювентус през 1957 г. Заради трансфера му в Европа аржентинското правителстово му забранява да играе повече за “гаучосите”. През 1961 г. Омар Сивори записва първия си мач за Италия, а като цяло има 9 мача и 8 гола за “адзурите”. Едно от тези попадения е във вратата на Аржентина при италианската победа с 4:1 в контрола. На Мондиал 2010 роденият в Аржентина Гийермо Франко игра за Мексико при загубата с 1:3 от “гаучосите” на осминафиналите, той се появи на терена като резерва в 61-ата минута.
 
7.Бернд Краус (роден в Германия – национал на Австрия)
 
При скандалната победа на ФРГ с 1:0 над Австрия на Мондиал`82, резултат, който устройваше и двата отбора, роденият в Дортмунд Бернд Краус игра за Австрия. Той започна кариерата си в Бундеслигата в Борусия (Дортмунд), но не успя да се наложи и се премести в Рапид (Виена). Там пък получи правото да играе за Австрия и участва във всичките мачове на тима на световното първенство в Испания.
 
6.Стюърт Маккол (роден в Англия – национал на Шотландия)
 
Когато Стюърт Маккол попадна в състава на Шотландия за мача със стария враг Англия на Евро`96 (2:0 за “трите лъва”), футболистът вероятно си е помислил: “Какво от това?”. Роденият в Лийдс Маккол разкрива таланта си в Брадфорд и през 1984 г. е повикан да играе за младежкия национален отбор на Англия. Той обаче чувства, че това не е редно и когато е му е наредено да се подготвя да влезе като резерва започва продължително да си завързва обувките. Така и не се появява на терена, което пък му позволява да запише дебют за националния отбор на Шотландия през 1990 г.
 
5.Йосип Шимунич (роден в Австралия – национал на Хърватия)
 
Вероятно можем да простим на Греъм Пол, че показа три жълти картона на Йосип Шимунич преди да го изгони по време на мача Хърватия – Австралия (2:2) на Мондиал 2006. Все пак Шимунич е роден и израснал в Канбера и говори английски с австралийски акцент. По-късно Пол използва този аргумент, за да оправдае конфузната си постъпка, че не е изгонил защитника още след втория му картон.
 
Шимунич започна футболната си кариера в Австралия, играейки за Мелбърн Найтс. През 1998 г. осъществява трансфер в Хамбургер, а през 2001 г. дебютира за Хърватия.
 
4.Мирослав Клозе и Лукас Подолски (родени в Полша – национали на Германия)
 
Германия записа трудна победа с 1:0 над Полша на Мондиал 2006, а атаката на “маншафта” бе водена от двама футболисти, родени в Полша. Клозе и Подолски са родени на полска територия, а бащите им са играли съответно футбол и хандбал на професионално ниво в страната.
 
Мирослав Клозе и Лукас Подолски се местят в Германия още като деца и избират да играят за “бундестима”. Двамата вкараха общо 8 гола за германския национален отбор на световното първенство през 2006 г.
 
През 2001 г. Клозе поканен от полската федерация да играе за страната, в която е роден. Той отказва с мотива, че има германски паспорт. През 2008 г. в интервю нападателят обаче твърди, че е можело да направи и друг избор, ако полските власти са действали по-бързо.
 
В същото време, Подолски признава, че е бил игнориран от Полша като юноша и наказва “дружината” с два гола по време на мача между двата тима на Евро 2008. След срещата той заявява: “Аз имам две сърца – едно германско и едно полско!”
 
3.Херберт Вимер (роден в Белгия – национал на ФРГ)
 
Най-върховият момент в кариерата на родения в Белгия Херберт Вимер се случва на територията на родината му през 1972 г. Той бележи третия гол за победата на ФРГ с 3:0 над СССР на финала на европейсксото първенство. Вимер е редовен титуляр за германския отбор в прогреса на тима към финала, като на полуфинала немците бият Белгия с 2:1 в Антверп. Херберт Вимер имаше дълга и успешна кариера в Бундеслигата като играч на Борусия (Мьонхенгладбах).
 
2.Деко (роден в Бразилия – национал на Португалия)
 
Бившият селекционер на Бразилия Дунга нарече португалския национален отбор Бразилия Б, след като двата отбора бяха изтеглени в една група за Мондиал 2010. Деко прие да играе за Португалия, когато бе поканен от Луиш Фелипе Сколари, след като бе записал шест сезона в Лига Сагреш (португалското първенство). Дебютът на Деко за “селесао даш киняш” бе срещу родината му и показа какво Бразилия е изпуснала в негово лице, след като вкара гол при победата на Португалия с 2:1 през 2003 г.
 
“С кариерата като моята би било нормално да играя за националния отбор на Бразилия. В състава на “селесао” има играчи, които не са постигнали и половината от моите успехи”, заяви Деко в отговор на изказването на Дунга.
 
Халфът сложи край на кариерата си в националния отбор след Мондиал 2010, но пропусна мача с Бразилия на световното първенство в ЮАР заради контузия.
 
1.Дълга поредица играчи (родени в Обединеното кралство – национали на Ейре)
 
Когато англичанинът Джеки Чарлтън-Жирава пое националния отбор на Ейре в средата на 80-те години, той изведе до нови висоти “Правилото за бабата”. Това бе най-силно подчертано по време на първия в историята на “детелините” мач на световно първенство, когато на Мондиал`90 в Каляри ирландците играха срещу Англия (1:1).
 
На стадион “Сант Елиа” в стартовия състав на Ейре имаше 8 играчи, които не бяха родени на територията на страната, а в Обединеното кралство. Само Патрик Бонър, Стив Стоунтън и Кевин Морън бяха родени на Ирландския остров.
 
Останалите бяха:
Крис Морис – роден в Англия
Мик Маккарти – роден в Англия
Пол Макграт – роден в Англия
Рей Хътън – роден в Шотландия
Джон Олдридж – роден в Англия
Тони Каскарино – роден в Англия
Кевин Шийди – роден в Уелс
Анди Таунзенд – роден в Англия
 
Дейвид О`Лиъри, който вкара победната дузпа за Ейре при 5:4 над Румъния на осминафиналите, пък е роден в Лондон.
 
Тони Каскарино е може би най-странният случай в тази история с баби и дядовци, родени в Ирландия. Той получи правото да играе за “детелините” заради ирландски дядо. Години по-късно обаче, майката на футболиста признава, че тя всъщност е била осиновена от въпросния дядо и поне в тази връзка във вените на Каскарино няма ирландска кръв.
 
Заради огромното количество на натурализирани по този начин играчи, националният отбор на Ейре по това време бе определян като Англия Б. Това в никакъв случай не попречи на ирланците да победят “трите лъва” на Евро`88, като единственият гол в мача бе реализиран от родения в Шотландия Рей Хътън./БЛИЦ