10.Роман Павлюченко – преди да започне да търка резервната скамейка на Тотнъм, руският нападател участва в изборите през 2007 година. Той дори влезе в управлението на град Ставропол, като член на партията на Владимир Путин, но отказа поста заради футболните си ангажименти. Съотборникът му в националния отбор Андрей Аршавин също бе част от партията на Путин, но се отказа дни преди изборите.

9.Марк Вилмотс – един от най-великите белгийски футболисти се насочи към политиката, след като прекрати кариерата си през 2003 година. Попадна в белгийския сенат, като трябваше да работи за развитието на спортни проекти. През 2005-а напусна, след като получи куп критики от останалите сенатори. В момента се занимава с развитието на детско-юношеския спорт.

8.Томас Бодстром – игра на високо ниво в Швеция, но не е световноизвестно име във футбола. Макар че няма голям опит през 2000 година е избран за Министър на правосъдието, като остава на поста шест години. В последно време търпи критики за работата си като адвокат.

7.Зико – В началото на 90-те бразилската легенда бе за кратко Министър на спорта.

6.Гжегош Лато – Носителят на “Златната обувка” от Световното през 1974-а имаше страхотна кариера с националния отбор. Включи се в политиката през 2001 година като член на демократическата партия. В момента е президент на футболната федерация на страната. Най-известното му действие е уволнението на селекционера Лео Беенхакер от телевизионния екран.

5.Олег Блохин – страхотният футболист, които има над 100 мача за СССР, спечели два пъти КНК, като вкара във финалите. След разпадането на страната отказа да играе за Русия. По-късно бе избран в парламента на Украйна и изведе националния отбор до страната до участието му на първото Световно първенство през 2006-а.

4.Джани Ривера – легендата на Милан лесно смени футбола с политиката. В периода 1996-2001 година той бе несменяем заместник-министър на отбраната в кабинетите на Романо Проди и Масимо д'Алема. В последните десет години работи в спортната администрация на страната.

3.Дейвид Айк – известният английски журналист и водещ в последните години написа куп книги, в които прави разкрития около най-голямата тайна - кой реално контролира и управлява света сега и от хиляди години насам. На младини обаче е бил обещаващ вратар на Ковънтри. Хронични травми го отказват от футбола, а по-късно е и футболен коментатор.

2.Джордж Уеа – най-известният либерийски футболист бе избран за Играч на годината на ФИФА и спечели “Златната топка”. След футбола Уеа се занимава с хуманитарна и политическа дейност. В продължение на няколко години бе Посланик на добра воля към УНИЦЕФ. През 2005-а изгуби президентските избори в родината си.

1.Виктор Орбан - унгарският политик е председател на партия Фидес. През 1998 година е избран за министър-председател на едва 35 години. Един от най-успешните унгарски политици е играл футбол на аматьорско ниво. През 2001 година отменя среща на кабинета, защото тимът му ФК Фелксут има мач./БЛИЦ