Най-добрият съдия в Англия през последните няколко години Хауърд Уеб защити колегите си от постоянните нападки, които получават в последно време.

"Ние сме на първа линия в борбата срещу расизма и може да чуем какво си казват футболистите. Но съдиите сме концентрирани върху самата игра и не винаги сме наясно какво става извън терена", каза Уеб. Той ще помага за решаването на проблемите с расизма и дискриминацията във футбола. Той влезе в новосформирана 12-членна работна група към ФИФА, която проведе първото си заседание днес. ФИФА и УЕФА акцентират върху борбата срещу расизма и дискриминацията. Европейският футболен съюз реши, че при крайни обиди мачовете дори могат да бъдат прекратявани. Едно от предложенията на комисията е използването на длъжностните лица извън терена, които да помагат на реферите при сериозни инциденти.

Наскоро Уеб се оказа в центъра на изключително неприятна ситуация. Футболната асоциация оцени слабо представянето му в мача от 33-ия кръг на Висшата лига между Нюкасъл и Съндърланд (0:3).

След сериозен анализ на работата му, експертите заключили, че Уеб е трябвало да отсъди дузпа за "черните котки" и да изгони Йоан Гуфран. Това обаче не се случи, въпреки че той едва не строши крака на съперников състезател в спор за топката. Заради това арбитърът бе временно отстранен от мачовете в елита и изпратен в третата по сила дивизия в Англия - Лига 1.

В същото време обаче именно Уеб ръководи реванша от 1/2-финалите на Шампионската лига между Реал (Мадрид) и Борусия (Дортмунд), завършил 2:0.