Спортният арбитражен съд (CAS) в Лозана отхвърли решението на Футболната конфедерация на Африка (CAF) да назначи преиграване на финалния реванш на Шампионската лига. От CAF реагираха и обявиха, че изпълкомът на централата ще се събере в най-кратки срокове, за да реше следващите си действия.

Тунизийският Есперанс и мароканският Уидад (Казабланка) подадоха жалби срещу решението за преиграване на реванша, тъй като и двата тима считат, че трябва да бъдат обявени за шампион.

Реваншът, който се игра на 1 юни, не завърши, тъй като играчите на Уидад напуснаха терена. Те протестираха срещу отменен гол, а ВАР на стадиона не работеше. Два часа по-късно Есперанс беше обявен за победител в Шампионската лига на Африка с общ резултат 2:1.

Тунизийският тим получи трофея и медалите си, но няколко дни по-късно беше принуден да върне отличията, след като CAF назначи преиграване на неутрален терен от съображения за сигурност.

Двата клуба подадоха жалби в Лозана с желание да бъдат обявени за шампиони и искане да получат парите от наградния фонд. Молбата на Уидад беше отхвърлена от Спортния арбитражен съд. Тази на Есперанс ще бъде разгледана допълнително.

По време на самия реванш на 1 юни Уидад изравни в 59-ата минута след гол с глава на Уалид ел Карти, но той беше отменен заради препречване. На стадиона имаше система за ВАР, но играчите не са били информирани, че тя не работи заради повреда.

След жалбите от двата клуба, CAS присъди, че Изпълкомът на Африканската футболна конфедерация няма юрисдикцията да нарежда преиграване на реванша. На CAF е препоръчано да прехвърли разглеждането на случая на съответните си дисциплинарни органи, които трябва да решат дали трябва да има преиграване или не.