Тотнъм се добра след драма до осминафиналите в Лига Европа. “Шпорите” пречупиха съпротивата на коравия Днепър, спечелиха с 3:1 в реванша от 1/16 финалите и общ резултат 3:2 продължават напред. Гостите поведоха с попадение на Роман Зозуля в 47-ата минута.
Украинският национал изпревари Вертонген и с глава прати топката неспасяемо във вратата на Лорис – 0:1. Домакините успяха да се мобилизират и да вкарат нужните им три гола. Те бяха улеснени и от това, че в 63-ата минута голмайсторът Зозуля получи директен червен картон.

В 56-ата минута датският национал Кристиан Ериксен изпълни перфектно пряк свободен удар и изравни. След около час игра удар на Коноплняка срещна гредата. Скоро след това Зозуля удари с глава Вертонген, който се строполи на земята и френският съдия Антоан Гаутие побърза да изгони украинеца.

На сцената излезе Емануел Адебайор. Опитният нападател (65, 69) с два бързи гола направи обрата пълен.

Таранът първо протегна протегна крак и засече от малкото наказателно поле остро центриране на Ериксен, а после овладя много добре на гърди дълго подаване на Фрайърс, премина последния бранител и опъна мрежата зад гърба на Бойко за 3:1. Емануел навърши 30 години в деня преди мача. В следващия кръг Тотнъм ще се срещне Бенфика.

Мениджърът на домакините Тим Шерууд не пусна в игра Джърмейн Дефоу. Крилото, който след броени дни напуска тима, за да отиде във ФК Торонто от МЛС, е на 11-о място във вечната голмайсторска ранглиста на Купата на УЕФА/Лига Европа с 22 гола. С толкова попадения са Денис Бергкамп, Мартин Чивърс, Юрген Клинсман, Оскар Кардосо и Карл-Хайнц Румениге. Дефоу дели второто място в голмайсторската листа през този сезон с Олчан Адън от Трабзонспор – по 5 гола. Те имат по едно попадение по-малко от Роман Безяк (Лудогорец), и с две от лидера Джонатан Сориано от Ред Бул Залцбург (7 гола).

 Аарън Ленън и Юго Льопис пък записаха 50 мача в Европа. Испанският треньор на Днепър Хуанде Рамос беше начело на Тотнъм в периода 2007-08 г., като през пролетта на 2008 г. изведе “шпорите” до триумф в Купата на Лигата.

 
тотнъм_1.jpgТотнъм – Днепър 3:11dne.jpg
(в първия мач 0:1)
 
0:1 Роман Зозуля (47), 1:1 Кристиан Ериксен (56), 2:1 Емануел Адебайор (65), 3:1 Емануел Адебайор (69)
Лондон, “Уайт Харт Лейн”
Съдия: Антони Готие (Франция)