Тотнъм спря победната серия на Челси. "Шпорите" удариха "сините" с 2:0 в лондонско дерби от Висшата лига. В герой на мача се превърна Деле Али, който вкара и двата гола и беше най-добър на терена.

Челси стоеше на прага на историята, след като по-рано спечели 13 поредни мача в първенството. При успех на "Уайт Харт Лейн" щеше да изравни рекорд на Арсенал от 2003 г, но играчите на Маурисио Почетино развалиха плановете. Въпреки поражението момчетата на мениджъра Антонио Конте остават лидери във временното класиране с 5 точки аванс пред Ливърпул - 49:44. Тотнъм излезе на трето място в класирането с 42 точки.

"Шпорите" спечелиха едва за втори път от последните си 14 шампионатни мача с Челси. Предишният успех се случи на 1 януари 2015 година (5:3), а в този период "сините" постигнаха 5 успеха. За последно Челси спечели на "Уайт Харт Лейн" през 2012 година (4:2). Последваха две равенства и една загуба. Мачът беше юбилеен и за мениджъра на победителите Маурисио Почетино - №150 за него в Премиър лийг.

"Шпорите" още нямат загуба на собствен терен през сезона (8 победи и 2 равенства). Това е най-дългата им подобна серия от сезон 2000/01 (13 мача). Челси прекъсна серия от 6 поредни победи като гост, а рекордната им поредица е от 7 победи през 2009 година.

През първото полувреме преобладаваха нервите и погрешните отигравания. По едно време напрежението явно дойде в повече на Диего Коста и той се скара със своя съотборник Педро Родригес след една ситуация пред наказателното поле на домакините в 22-ата минута.

Първоначално двамата си размениха остри реплики, но скоро след това страстите се успокоиха. Запомниха се още изстрел на Давид Луис от фаул над вратата и такъв на Диего Коста покрай целта. В 39-ата минута Роуз центрира отлично от пряк свободен удар и оставеният непокрит Дайър стреля опасно с глава. Тибо Куртоа обаче с вещина изби топката.

В първата минута на добавеното време "шпорите" откриха резултата. След продължително разиграване Ериксен центрира перфектно в наказателното поле и Деле Али насочи топката с глава в мрежата под погледа на безпомощния Куртоа - 1:0 за Тотнъм! Това беше девети гол от началото на сезона за английския национал.
В 54-ата минута Тотнъм нанесе втори удар и отново екзекуторът беше същият - Деле Али. Пак Ериксен му асистира, вдигайки топката между Аспиликуета и Моузес и младокът с глава прониза Куртоа - 2:0.  

Деле Али вкарва два гола в трети пореден мач от Висшата лига на Англия. Преди това той се разписа по два пъти в срещите със Саутхемптън (4:1) и Уотфорд (4:1). Освен това вкара дубъл и във вратата на Бърнли (2:1). 20-годишният футболист изравни постижението си от миналия сезон – 10 гола.

„Сините” имат повече победи (26) и повече отбелязани голове (92) срещу Тотнъм, отколкото срещу всеки друг съперник във Висшата лига, но тази вечер бяха безпомощни.

 


ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА