Арсенал приема Тотнъм в мач от третия кръг на ФА Къп. Това е първият сблъсък между двата непримирими съперника от Северен Лондон в турнира от 2001 г. насам, когато “артилеристите” спечелиха с 2:1 над “Олд Трафорд” в полуфинален двубой. Тимът на Арсен Венгер ще опита да се затвърди като важен претендент за трофеите в Англия, докато “шпорите” излизат за първа победа над “топчиите” във ФА Къп от 1991 г. насам, когато печелят след голове на Пол Гаскойн и Гари Линекер.
 
Нападателят на Арсенал Оливие Жиру е под въпрос за мача заради настинка и контузия на глезена. Германският плеймейкър Месут Йозил има травма на рамото и ще премине късен фитнес тест. Нападателят Никлас Бендтнер е аут за мача заради контузия на глезена. Дербито пропускат Киърън Гибс, Абу Диаби, Яя Саного и Абу Диаби. Алекс Окслейд-Чембърлейн е пред завръщане в игра след лечение на коляното, но едва ли ще играе срещу “шпорите”.
 
В щаба на Тотнъм получиха добри новини преди двубоя за ФА Къп. Нападателят Емануел Адебайор е готов за мача. Крилото Андрос Таунсенд, халфът Люис Холтби и ннападателят Джърмейн Дефоу в петък подновиха тренировки и изглежда са готови за игра. Ерик Ламела е под въпрос заради контузия на бедрото, но Гилфи Сигурдсон, Юнес Кабул, Ян Вертонген, Сандро, Паулиньо и Кайл Ноутън пропускат дербито.
 
Специалистите и любителите на любопитни статистики очакват и появата в игра на 16-годишният германски халф на Арсенал Гедион Зелалем. Роденият на 26 януари 1997 г. полузащитник от етиопски произход наскоро се възстанови от контузия, но има шанс да се появи срещу Тотнъм като резерва. Любопитното е, че той е роден, след като Арсен Венгер застана начело на “артилеристите” през лятото на 1996 г. До момента французинът не е използвал футболист, роден след неговото встъпване в длъжност в Арсенал.
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Лукас Подолски (Арсенал): Германецът наскоро се завърна от лечение на контузия, а това е добра новина за Арсен Венгер. Мениджърът на “артилеристите” се оказа без нападатели и Подолски, който предимно е използван като крило, явно ще запълни празнината на върха на атаката.
 
Емануел Адебайор (Тотнъм): Тогоанецът показа в последно време, че е в добра форма, а последното доказателство за това беше срещата с Манчестър Юнайтед. Имаше притеснения в щаба на “шпорите”, че дербито с Арсенал може да претовари нападателя, но мениджърът Тим Шерууд обяви, че Адебайор е готов за игра.
 
 
арсенал_1.jpgАрсенал – Тотнъмтотнъм_1.jpg
 
Днес от 19:15 часа по Диема
Лондон, “Емирейтс”
Съдия: Марк Клатънбърг
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Арсенал: Войчех Шчесни, Бакари Саня, Пер Мертезакер, Лоран Косчелни, Начо Монреал, Микел Артета, Матийо Фламини, Тио Уолкът, Томаш Росицки, Санти Касорла, Лукас Подолски
Контузени: Никлас Бендтнер, Киърън Гибс, Абу Диаби, Яя Саного и Абу Диаби
 
Тотнъм: Юго Льорис, Кайл Уокър, Влад Кирикеш, Майкъл Доусън, Дани Роуз, Арън Ленън, Етиен Капу, Муса Дембеле, Кристиан Ериксен, Роберто Солдадо, Емануел Адебайор
Контузени: Гилфи Сигурдсон, Юнес Кабул, Ян Вертонген, Сандро, Паулиньо и Кайл Ноутън
 
Баланс за ФА Къп: 5 мача, 3 победи за Арсенал, 2 победи за Тотнъм
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Последните три мача между Арсенал и Тотнъм за ФА Къп бяха полуфинали, като за последно двата тима играха на “Олд Трафорд” през 2001 г. (2:1 за Арсенал). Последният случай, когато дербито на Северен Лондон е част от 3 кръг на ФА Къп, е през 1982 г., когато “шпорите” печелят с 1:0 на “Уайт Харт Лейн”.
* Арсенал е спечелил ФА Къп 10 пъти. Само Манчестър Юнайтед има повече трофеи от турнира (11).
* Тотнъм е взимал ФА Къп осем пъти. Последният триумф на клуба в турнира е през 1991 г., когато на полуфиналите е победен Арсенал с 3:1 на “Уембли”. На финала “шпорите” се налагат над Нотингам.
* Арсенал победи Тотнъм с 1:0 на “Емирейтс”, когато двата тима се срещнаха в мач от Висшата лига по-рано през сезона.
* “Артилеристите” отбелязаха 11 гола в последните си три мача с Тотнъм на “Емирейтс”.
* Единствената победа на “шпорите” като гост нна Арсенал в последните 24 мача между двата тима беше с 3:2 през ноември 2010 г. В останалите срещи “артилеристите” записаха 15 победи и осем двубоя завършиха при равен резултат.
 
МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ АРСЕНАЛ И ТОТНЪМ ЗА ФА КЪП
Трети кръг, 8 януари 1949 г., “Хайбър”
Арсенал – Тотнъм 3:0
Голмайстори: Макфърсън, Ропър, Лишман
 
1_11.jpg
Арсенал е абсолютен фаворит в мача. “Артилеристите” са шампион за сезон 1947/48, а Тотнъм играе във Втора дивизия. Успехът на Арсенал е безапелационен след попадения на Йън Макфърсън, Дон Ропър и Дъг Лишман.
 
Трети кръг, 2 януари 1982 г., “Уайт Харт Лейн”
Тотнъм – Арсенал 1:0
Голмайстор: Круукс
 
1_12.jpg
Това е последният случай, когато двата тима играят един срещу друг в мач от третия кръг на ФА Къп. Тотнъм е носител на трофея от предходния сезон, а преди мача помощник-треньорът на тима Питър Шрийвърс заявява в съблекалнята: “Това е нашата купа. Нека да си я запазим”. Единственото попадение в мача е реализирано от настоящия анализатор на Би Би Си Гарт Круукс. След това Тотнъм отново печели трофея след победа над КПР на финала.
 
Полуфинал, 14 април 1991 г., “Уембли”
Тотнъм – Арсенал 3:1
1:0 Гаскойн (5), 2:0 Линекер (10), 2:1 Смит (45), 3:1 Линекер (78)
 
1_13.jpg
Един от класическипе полуфинали, играни на “Уембли”. Тотнъм печели мача след запомнящо се представяне на двете си звезди от националния отбор на Англия Пол Гаскойн и Гари Линекер. Газа открива резултата с великолепен гол от фаул от 35 метра, а Линекер удвоява малко след това. Точно преди почивката Алан Смит намалява резултата и завързва мача за второто полувреме. 12 минути преди края на мача втория гол на Линекер гарантира на “шпорите” класиране за финала, където Тотнъм печели трофея за последен път в историята. Съперник е Нотингам на легендарния специалист Брайън Клъф.
 
Полуфинал, 4 април 1993 г., “Уембли”
Арсенал – Тотнъм 1:0
1:0 Адамс (79)
 
1_14.jpg
Арсенал печели Купата на Лигата по-рано през годината, а Тотнъм крета в средата на класирането. Мачът е здрава битка, а “артилеристите” излизат като победители след гол 11 минути преди края, когато Тони Адамс е точен с глава след центриране на Пол Мърсън от фаул. След това Арсена печели ФА Къп след успех над Шефилд Уензди.
 
Полуфинал, 8 април 2001 г., “Олд Трафорд”
Арсенал – Тотнъм 2:1
0:1 Дохърти (14), 1:1 Виейра (33), 2:1 Пирес (74)
 
1_15.jpg
Последният сблъсък между двата тима във ФА Къп се игра на “Олд Трафорд” заради течащата по това време реконструкция на “Уембли”. Мачът се играе броени дни след назначението на Глен Ходъл начело на Тотнъм. Тимът на Арсен Венгер надиграва тотално съперника, въпреки че “шпорите” изненадващо повеждат с гол на Гари Дохърти. Патрик Виейра изравнява резултата, а Робер Пирес бележи победния гол, засичайки пред голлинията ниско центриране на Уилям Галас отдясно. Настоящият мениджър на “шпорите” Тим Шерууд играе в този двубой. Това е последният мач на Сол Кембъл за Тотнъм, който получава контузия още през първото полувреме, а няколко месеца след това преминава в Арсенал.

ИЗБРАНИ МОМЕНТИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ МАЧА МЕЖДУ АРСЕНАЛ И ТОТНЪМ ЗА ФА КЪП