Египтянинът Мохамед Нуфал започна пътуване с велосипед до Москва, за да подкрепя националния отбор на родината си на световното първенство в Русия.

Футболният запалянко започна пътешествието си в събота от площад „Тахир“ в Кайро и беше съпроводен от група колоездачи, негови близки приятели. Преди да потегли той получи благословията на майка си.

Очаква се маратонското пътешествие от 5000 мили на 24-годишния Нуфал да отнеме 65 дни и ще премине през Йордания, България, Румъния, Молдова и Украйна. Египтянинът ще прелети над Сирия и няма да влиза в Ирак заради съображения за сигурност, свързани с нестабилната обстановка в двете държави.

„Важно е пътешествието, а не крайната цел. Ако беше просто за отиване на световното първенство, щях да взема самолета. Аз просто намерих прекрасен шанс, за да видя нови места“, разкри Мохамед Нуфал пред „Ройтерс“.

Той планира да спи в хостели, но се надява да спести разходи, получавайки покани да отседне в домовете на гостоприемни непознати. На колелото си Мохамед има всичко необходимо за пътешествието – резервни части, допълнителен телефон, батерии и оборудване за къмпинг.