Реал (Мадрид) е в криза, а причината за това не е от вчера, не е и от началото на сезона, а може би се крие в 1998 година. Тогава започва нещо, което медиите в Испания наричат Проклятието Юп Хайнкес и се изразява в това да наследиш треньор, ставал носител на Шампионската лига с Реал (Мадрид).

Тогава заместникът изпитва сериозни трудности, а липсата на победи често води до уволнението му. Всичко това явно се корени в думите на президента на Реал - Лоренцо Санс, изгонил Хайнкес с думите - "Ако не беше спечелил Шампионската лига, щеше да запишеш един от най-лошите сезони в историята на клуба".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

През 1998 година Реал се разделя с германеца, след като печели седмия трофей в Шампионската лига, а на поста му застава Хосе Антонио Камачо, останал на поста едва 21 дни.

Историята се повтаря и след напускането на Висенте дел Боске (печели два пъти Шампионската лига), чийто наследник Карлош Кейрош завършва на четвърто място в първенството. След освобождаването му на стола сядат Антонио Камачо, Мариано Гарсия Рамон, Вандерлей Люксембурго, Хуан Рамон Лопес Каро, Фабио Капело, Бернд Шустер, Хуанде Рамос и Мануел Пелегрини, които не прекарват повече от година на "горещия стол".

Третото проявление на Пролятието Хайнкес усеща Рафаел Бенитес, който заменя носителя на Десетата - Карло Анчелоти. Испанецът е поредният, който страда, наследявайки еврошампион. Испанецът е начело от лятото на 2015 и след Нова година се сбогува с отбора, феновете и ръководството, за да отстъпи поста на Зинедин Зидан.

Французинът остава в историята на Реал с трите си успешни финала в Шампионската лига, но напуска през това лято, за да бъде заменил от Хулен Лопетеги.

Бившият вратар е поредният, който попада под ударите на Проклятието Хайнкес, а доказателство за това са последните четири мача на "белите" - равенство и три загуби.

Източник: в-к "АС"