В историята на световните първенства има мачове, които остават завинаги в съзнанието на любителите на футбола. И това далеч не са само финалните двубои, а някои от директните елиминации, които до голяма степен предопределят и бъдещия световен шампион. Един от тези мачове е суперсблъсъкът между Италия и Бразилия, състоял се точно преди 40 години - на 5 юли 1982 г. в Барселона.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)


 Регламентът на „Мондиал-82“ предвиждаше втори финални групи, от които да бъдат излъчени бъдещите полуфиналисти. В една от тях бяха събрани отборите на световния първенец Аржентина, както и на Бразилия и Италия. Аржентинците не скриваха амбициите си да дублират световната титла, а

бразилците изнесоха истински карнавали

с атрактивната си игра в предварителната група и подадоха сериозна заявка да спечелят златната купа на ФИФА. Италия? „Адзурите“ се промъкнаха до втората фаза „по терлици“ без нито една победа и благодарение само на един гол, вкаран повече от Камерун. Затова и шансовете им изглеждаха нищожни в присъствието на двата южноамерикански гиганта.

 Какво обаче се случи в първите мачове? Срещу Аржентина италианците свалиха маската и показаха истинския си лик, побеждавайки с 2:1. Нокаутът за световните шампиони бе нанесен от бразилците, които с 3:1 ги изхвърлиха от турнира. Оставаше последният мач – Бразилия срещу Италия. Равенството напълно устройваше „златистите“, които имаха един гол преднина, докато „адзурите“ трябваше да гонят победата, за да бъдат полуфиналисти.  

Малкият стадион „Сария“ в Барселона се оказа тесен да побере желаещите, но и тези 45 хиляди зрители никога няма да забравят зрелището, на което станаха свидетели. Още в петата минута италианците хвърлиха ръкавицата на предизвикателството, когато след центриране на Кабрини, Роси с глава откри резултата. Бразилците обаче реагираха мълниеносно и само седем минути по-късно Зико изведе Сократес в коридор и под ъгъл Доктора прониза излезлия да го пресрещне Дзоф. Това вече бе напълно достатъчно и за двата отбора да покажат голямата си класа. Както и срещу Марадона, така и сега

Джентиле се залепи до Зико и макар и с нечисти средства

съумя до голяма степен да го изолира от събитията, макар че получи жълт картон още в 14-ата минута. В 25-ата груба грешка на Тониньо Серезо бе използвана веднага от Роси, който с отсечен удар вкара втория си гол в мача.

След почивката бразилците се хвърлиха в атаки, но защитата на „адзурите“ успяваше да се справи с натиска. До 68-ата минута, когато Фалкао получи топката от Жуниор и порази целта. Равенството бе достатъчно за Бразилия да се класира за полуфиналите. Но верни на футболната философия на треньора си Сантана, „златистите“ продължиха да нападат, оголвайки опасно тила си. В 75-ата минута след корнер стана разбъркване пред вратата на Перес – Тардели шутира, а Роси продължи пътя на топката към мрежата – 3:2 за Италия. Това беше неговият „златен“ хеттрик!

 Бразилците вече нямаше какво да губят и предприеха щурма на отчаянието. Пред Дзоф вреше и кипеше, но отбраната на Италия не допусна грешки. Дори в самия край гол на Антоньони бе отменен поради засада. А веднага след това удар на Оскар с глава бе спасен от Дзоф на самата голлиния. Това бе краят! Италия се класира за полуфиналите и после стана световен шампион. А бразилците отпаднаха с гордо вдигнати глави и спечелиха симпатиите на целия свят, като бяха наречени моралните световни шампиони.

ИТАЛИЯ - БРАЗИЛИЯ 3:2
1:0 Роси (5), 1:1 Сократес (12), 2:1 Роси (25), 2:2 Фалкао (68), 3:2 Роси (75).
ИТАЛИЯ: Дзоф, Коловати
(34 – Бергоми), Ширея, Джентиле, Кабрини, Конти, Антоньони, Тардели (75 – Марини), Ориали, Роси, Грациани. Треньор – Енцо Беардзот.
БРАЗИЛИЯ: В. Перес, Леандро, Оскар, Луизиньо, Т. Серезо, Зико, Сократес, Фалкао, Жуниор, Сержиньо
(69 – П. Исидоро), Едер.  Треньор – Теле Сантана.
СЪДИЯ – Абрахам Клайн (Израел)
ст. „Сария“, Барселона – 45 000 зрители.

РУМЕН ПАЙТАШЕВ