Футболът беше разтърсен от поредната трагична вест. 20 футболисти, както и привърженици на клуба на Върджин от ДР Конго са се удавили в река Луапула в Замбия. Жестокият инцидент се случил, докато тимът и феновете му се прибирали от мач с местен отбор.

Вицекомисарят на областта Луапула Аарон Мушанда заяви, че конгоанските играчи и техните привърженици са се прибирали от мач срещу замбийски отбор в неделя, когато техните три кораба са се обърнали в най-известната река в района.

"Техните кораби са се обърнали в средата на река Луапула, след като са били ударени от силна вълна, предизвикана от друг преминаващ кораб. Злополучните кораби са возили общо повече от 100 души, но 80 от тях са спасени от екипажа, а минимум 20 са загинали", обясни Мушанда.

Местните работеха да извадят останките от корабите, докато полицията идентифицира телата на жертвите.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер изпрати своите съболезнования на футболната федерация на ДР Конго. "От името на ФИФА и от мое собствено име, отправям към вас и към Футболната федерация на Конго моите най-дълбоки съболезнования", написа Блатер в съобщение до президента на местната федерация Констант Омари Селемани.