Зимният трансферен прозорец във футболна Европа снощи бе затворен и направи впечатление липсата на похарчени огромни суми, които бяха традиционни в миналите години.

Английската Висша лига, която по традиция е сред първенствата, в които се хвърлят големи суми за нови играчи заложи предимно на привличане на футболисти под наем. Според одиторската фирма “KPMG” през тази зима елитните клубове от Англия са похарчили 41,5 милиона паунда, което значително по-малко в сравнение със 190,5 милиона платени преди година.

Шефът на отдела за проучване на спортната индустрия към “KPMG” Джеф Мешър твърди, че това е доказателство за рецесията, която обзема Висшата лига. “Докато Обединеното кралство започна да излиза от финансовата криза, то футболът тепърва навлиза в нея. Финансовата несигурност стана ежедневие в някои футболни клубове в страната. Най-отчетлив пример за това е Портсмут”, обяви Мешър.

Може би най-значимият трансфер в Англия през този януари е преминаването на южноафриканския национал Бени Макарти от Блекбърн в Уест Хям. “Чуковете” взеха и бразилеца Илан от Сент Етиен, както и Мидо от Мизълзбро. Египтянинът обаче е под наем. И трите трансфера станаха в последния ден от прозореца.

Като по-важни трансфери в останалите европейски първенства изглеждат преминаването на Рууд ван Нистелрой от Реал (Мадрид) в Хамбургер. Лука Тони се откъсна от кошмарния си сезон в Байерн и отиде под наем в Рома. В последния ден на трансферния прозорец баварците преотстъпиха и холандския национал Едсон Браафхайд в Селтик. Това бе и деня, в който “детелините” направиха един от сериозните трансферни удари – взеха под наем от Тотнъм капитана на националния отбор на Ейре Роби Кийн. Само преди година той се завърна при “шпорите” след неуспешен престой в Ливърпул. Шотландците взеха и Диоманси Камара от Фулъм под наем в последния ден от прозореца./БЛИЦ

ПО-ЗНАЧИМИТЕ ТРАНСФЕРИ ПРЕЗ ТАЗИ ЗИМА
Играч Трансфер Цена
Адам Джонсън От Мидълзбро в Манчестър Сити необявен
Рууд ван Нистелрой От Реал (Мадрид) в Хамбургер необявен
Патрик Виейра От Интер в Манчестър Сити необявен
Юнес Кабул От Портсмут в Тотнъм необявен
Андреа Досена От Ливърпул в Наполи необявен
Крис Смолинг  От Фулъм в Манчестър Юнайтед (от лятото)
необявен
Бени Макарти От Блекбърн в Уест Хям необявен
Томас Хицълспергер От Щутгарт в Лацио необявен
Асмир Бегович От Портсмут в Сток Сити 3,25 млн. паунда
Горан Пандев От Лацио в Интер св. агент
Сол Кембъл Без клуб в Арсенал св. агент
Макси Родригес От Атлетико (Мадрид) в Ливърпул св. трансфер
Дейвид Бекъм От Лос Анджелис Галакси в Милан наем
Робиньо От Манчестър Сити в Сантос наем
Лука Тони От Байерн в Рома
наем
Роби Кийн От Тотнъм в Селтик наем
Амантино Мансини От Интер в Милан наем
Лендън Донован От Лос Анджелис Галакси в Евертън наем
Ейдур Гудьонсен От Монако в Тотнъм наем
Жо От Манчестър Сити в Галатасарай наем
Хосам Мидо От Мидълзбро в Уест Хям наем
Йълдърай Бащюрк От Щутгарт в Блекбърн наем
Амър Заки От Замалек в Хъл Сити наем