Трансферът на века е факт! 222 милиона евро бяха платени от ПСЖ на Барселона за звездата Неймар, с което повече от двойно бе надскочен досегашният топ трансфер на Пол Погба от Ювентус в Манчестър Юнайтед. Сделката за Неймар все още е обект на разследване заради произхода на средствата, но и настоящият, и бившият му клуб обявиха сделката. Ето как се случи всичко ден по ден:

12 май 2017 - Това е датата в която за първи път Неймар плаши с напускане на Барса заради конфликт с помощник треньорът на каталунците Хуан Карлос Унсуе.  Дясната ръка на Луис Енрике му  направи забележка за несериозно отношение в тренировките, след което бразилецът поиска среща с ръководството.

22 май 2017 - Баща му обявява, че към Неймар има интерес от страна на манчестърските Юнайтед и Сити.

27 май 2017 - Във Франция твърдят, че ръководството на Барселона е в контакт с ПСЖ и се готви да размени Неймар за Марко Верати. Новината всъщност отразява взаимния интересен на двата клуба към играчите, което става ясно по-късно, но никой от двата гранда не говори за размяна.

10 юли 2017 - Неймар коментира евентуален трансфер в Манчестър Юнайтед с думите - Имам договор до 2021 година. Щастлив съм тук , но всичко може да се случи. Човек никога не знае. Не съм мислил в кой клуб ще играя, ако напусна Барса. Манчестър Юнайтед ли? Да, защо не? Може и в Ейбар, не знам.

17 юли 2017 - Това е денят, в който спекулациите за трансфер на Неймар се засилват. Повод за това дава информация на каталунския вестник "Спорт", който пише, че Неймар не е щастлив в Барса, а негови близки го съветват да напусне.

17 юли 2017 - В същия ден се появява информацията, че Неймар вече преговаря с ПСЖ и че парижани имат реална готовност да платят откупната клауза в договора му - 222 милиона евро.

18 юли 2017 - Ден след новината за преговорите, везните се накланят в полза на трансфер в ПСЖ с информация в бразилските медии, че играчът с френският клуб са се разбрали за трансфер.

18 юли 2017 - Неймар си тръгва спешно след тренировката на Барса и разговаря с баща си и свой агент на яхта в морето. В това време от ръководството на Барса твърдят, че той остава и че не са получавали оферта от нито един клуб.

20 юли 2017 - Заговаря се, че Неймар не е щастлив в Барселона заради неосъществени трансфери на свои сънародници, един от които лично препоръчат от баща му.

21 юли 2017 - Излиза наяве новината за вече подписан договор за посредничество между бащата на Неймар и ПСЖ на стойност 40 милиона евро. В Каталуния заговарят, че бразилецът е все по-близо до трансфер.

22 юли 2017 - Неймар се среща с шефа на Барселона Хосеп Мария Бартомеу, а босът си тръгва ядосан от срещата. Предполага се, че тогава за първи път ръководството на Барса узнава за намеренията на ПСЖ и Неймар.

22 юли 2017 - От УЕФА обявяват, че ще следят евентуален трансфер на Неймар в ПСЖ, с което подсказват, че намеренията на французите са сериозни.

23 юли 2017 - Барселона побеждава Ювентус с 2:1, а двата гола са дело на Неймар. Треньорът му Ернесто Валверде го засипва с похвали и временно сваля напрежението около бъдещата сделка с ПСЖ.

24 юли 2017 - Немският "Билд" пише за възможните начини ПСЖ да заобиколи правилото за финансов феърплей, с което мнозина започват да мислят, че грандиозната сделка все пак може да се осъществи.

25 юли 2017 - Френският "Льо Паризиен" съобщава, че ПСЖ започва да реди трансферите в тима по вкуса на Неймар и ще се съобрази с мнението му за всеки входящ и изходящ трансфер

26 юли 2017 - Нападателят на ПСЖ Единсон Кавани потвърждава интереса на клуба към Неймар, обявявайки го за  "велик футболист, с когото всеки иска да бъде в един отбор". В същото време Пике и Масчерано говорят пред медиите за това, че Барса трябва да се бори, за да задържи Неймар.

28 юли 2017 - Неймар се сбива са новия си съотборник  Нелсон Семедо на тренировката на Барса, след което напуска заниманието.

29 юли 2017 - Един от лидерите в Барса Жерар Пике признава, че "Неймар не знае какво да прави" и поставя въпроса дали парите или трофеите са по-важни във футбола. С това Пике разкрива за вече взето решение от страна на бразилеца.

31 юли 2017 - Босът на ПСЖ Насер Ал-Келайфи коментира бъдещ трансфер на Неймар с думите - "Нещата вървят много добре. Уверен съм, че всичко ще приключи скоро".

31 юли 2017 - Появява се информация за вече подготвят шумен парад в Париж за посрещането на Неймар.

2 август 2017 - Неймар се сбогува със съотборниците си преди тренировката на тима на "Камп Ноу", след което се среща и с ръководството.

2 август 2017 - Барселона официално разкрива за желанието на Неймар да си тръгне, припомняйки че това е възможно със заплащането на откупната му клауза 222 милиона евро в пълен размер.

2 август 2017 - Агентът на Неймар Вагнер Рибейро уверява медиите при пристигането си в Барселона, че сделката ще бъде приключена до петък.

2 август 2017 - Звездата на Барселона Лионел Меси се сбогува с Неймар в социалните мрежи и му пожелава успех в новия отбор.

2 август 2017 - На същия ден Барселона премахва лика на Неймар от всички рекламни материали, с което неофициално разкрива, че той няма да е част от отбора през новия сезон.

3 август 2017 - Адвокатите на Неймар правят опит да депозират 222 милиона евро в Испанската футболна федерация, но парите са върнати заради неуредени договорни отношения между играч и клуб, както и за недоказан произход на средствата.

3 август 2017 - Неймар сам се откупува от Барса, плащайки с чек за 222 милиона евро. Важно уточнение - парите всъщност са на ПСЖ, но за да бъде избегнат пречките, официално уж самият футболист ги превежда в касата на Барселона. Сделката вече изглежда законна и е пред финализиране.

3 август 2017 - ПСЖ официално обявява трансфера на Неймар, а бразилецът съобщава, че е изключително щастлив от преминаването си във френския  клуб.