Барселона посреща Спартак (Москва) днес от 21:45 часа на стадион “Камп Ноу” в мач от група “G”. Треньорът на домакините Тито Виланова ще дебютира в евротурнирите, след като наследи Хосеп Гуардиола. В последните десетина години треньорите на каталунците почти винаги дебютират в Европа срещу скромни съперници. Изключение прави Радомир Антич, на когото първият евромач начело на Барса е срещу Интер.

Всички дебютирали специалисти на кормилото на “синьо-червените” записват победи в първите си мачове в Европа. Единствено Франк Рийкард не успява да спечели първия си двубой – 1:1 за Купата на УЕФА срещу скромния Матадор Пухов от Словакия. Най-успешният треньор в историята на Барселона Хосеп Гуардиола тръгва с успех – 4:0 срещу Висла Краков през лятото на 2008 година.

Прави впечатление, че повечето треньори в последните 10 години дебютират в евротурнирите, но от предварителни кръгове. Това е следствие на неубедителното представяне на Барселона в предишните сезони, в които не винаги стартираше от груповата фаза на Шампионската лига. Дори и Гуардиола започна от Третия квалификационен кръг, отстранявайки Висла Краков, тъй като през сезон 2007/08 (предишният преди да дойде Пеп) отборът завърши на 3-о място и трябваше да мине през квалификациите.

Стартовете на треньорите на Барселона в Европа:
Карлос Рексач
2001 година
Шампионска лига, Трети квалификационен кръг
Висла Краков – Барселона 3:4

Луис ван Гаал
2002 година
Шампионска лига, Трети квалификационен кръг
Барселона – Легия Варшава 3:0

Радомир Антич
Пролет 2003
Шампионска лига, Втора групова фаза
Барселона – Интер 3:0

Франк Рийкард
2003 година
Купа на УЕФА, Първи кръг
Барселона – Матадор Пухов 1:1

Хосеп Гуардиола
2008 година
Шампионска лига, Трети квалификационен кръг
Барселона – Висла (Краков) 4:0

Тито Виланова
2012 година
Шампионска лига, групова фаза
Барселона – Спартак (Москва)