Елитните Виляреал, Малага и Ейбар се издъниха в първите си срещи като гости от 1/16-финалите в турнира за Купата на Краля в Испания.

Виляреал загуби с 2:3 при визитата си на втородивизионния Уеска. Луис Фернандес (3) даде ранна преднина на домакините, но след почивката Нахуел Лейва (51) изравни за 1:1. Радостта на гостите бе кратка, тъй като Фран Мерида (53-дузпа) отново изведе Уеска напред в резултата. Седрик Бакамбу (58) се разписа за ново равенство 2:2, а Дарвин Мачис (75) донесе победата на домакините, които завършиха срещата в намален състав, след като в последните секунди Кристиан Фернандес получи директен червен картон. Реваншът е на 17 декември (четвъртък) от 22:00 часа българско време.

Друг тим от Сегунда дивисион Миранден пък надви у дома Малага с 2:1. Алекс Гарсия (34) и Жуниор Лаго (69) бяха точни за успеха на домакините, а между тези попадения Роке Санта Крус (52) се разписа за гостите и им върна надеждите, че може да постигнат нещо повече на реванша, който е на 16 декември (сряда) от 22:00 часа българско време.

Ейбар записа най-сериозно поражение от елитните отбори, след като загуби с 0:3 при гостуването си на вторидивизионния Понферадина и е пред отпадане от турнира. Головете за победата на домакините реализираха черногорецът Лука Джорджевич (11), либериецът Уилям Джебур (26) и украинецът Дмитро Комченовский (53). Реваншът е на 16 декември (сряда) от 21:00 часа българско време.

Леванте и Еспаньол завършиха 1:1 в елитния сблъсък от този етап на надпреварата. Мамаду Силия (68) изведе гостите от Каталуния напред в резултата, а Рожер Марти (83) изравни за домакините от Валенсия. Реваншът е 15 декември (вторник) от 22:00 часа българско време.