Германският спортен концерн “Адидас" списък с три евентуални имена за топката, с която футболистите ще играят на Мондиал 2014 в Бразилия.

Всеки привърженик на футбола може да гласува в специална анкета на официалната интернет страница на германската компания. И трите имена са на португалски език.

Първият вариант е "Карнавалеска". Думата описва човек, който планира или участва в небезизвестните карнавали по бразилските улици.

Второто предложение е "Боса Нова" – музикален самба-джаз жанр, който е особено популярен за Бразилия от края на 50-те и 60-те години на миналия век.

Като последно име феновете ще могат да избират "Бразука". Това е жаргонна дума за коренното бразилско население, което оформя и по-голямата част от популацията на Бразилия в днешно време.

Традицията за именуване на топката помни е от Мондиал 1970 в Мексико, когато кълбото е наречено "Телстар". Най-емблематичното име е “Танго”, както е казваше топката на Световното първенство в Бразилия през 1978 година. На последното Световно първенство в ЮАР през 2010 година топката носеше името "Джабулани".