Ливърпул спечели 227-ото издание на мърсисайдското дерби. "Червените" биха Евертън с 1:0 след късна драма. В герой на вечерта се превърна Садио Мане, който вкара единственото попадение в 4-ата минута на добавеното време.

След този успех тимът на мениджъра Юрген Клоп вече има 37 точки и е втори във временното класиране. Лидерът Челси е с 43 т. Евертън е девети с 23 т.

Срещата от 17-ия кръг на Висшата лига не предложи много интересни положения пред двете врати. На терена преобладаваше борбата и здравите сблъсъци. Евертън упражни силен натиск в началото, но освен няколко остри центриране пред вратата на Симон Миньоле, не стигна до голово положение.
След 30-ата минута "червените" поизравниха играта, а в 37-ата изпуснаха единствения си шанс за откриване на резултата. Клайн центрира по земя в наказателното поле, където Ориги засече мощно топката и отблизо не уцели вратата.

След почивката Ливърпул заигра далеч по-агресивно и натисна градския съперник. В 50-ата минута Фирмино се откъсна сам срещу Маартен Стекеленбург, но стреля в тялото му. В 63-ата минута вратарят на "карамелите" получи контузия след сблъсък със съотборника си Лейтън Бейнс и трябваше да бъде сменен от резервата Роблес. Това бе втора принудителна смяна за мениджъра Роналд Куман, който на почивката извади Джеймс Маккарти заради травма.

Малко след това терена можеше да напусне и Рос Баркли, който направи зверска балтия в краката на Хендерсън и извади голям късмет, че получи само жълт картон. Четвърт час преди изтичане на редовното време Ашли Уилиямс стреля с глава, но твърде слабо и Миньоле улови топката. В 81-ата Роблес направи блестящо спасяване след воле на Фирмино, за да се стигне до драмата накрая.

В 4-ата минута на добавеното време резервата Даниел Стъридж се разходи покрай защитата на домакините и от границата на наказателното поле стреля към вратата. Топката се отби от гредата, а най-съобразителен и бърз в пеналта се оказа Садио Мане, който довкара в мрежата за 0:1.

Секунди преди последния съдийски сигнал на мача, продължил близо 100 минути, грешка в отбраната на Евертън отново изведе в чиста позиция Роберто Фирмино. Бразилецът отправи шут в празната врата, но Колмън изби буквално от голлинията.

Така "карамелите" останаха без победа над своя съперник от 2010 година, когато го надвиха с 2:0 на "Гудисън парк".
 

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА