Рейнджърс стана шампион на Шотландия за първи път от 10 години и спечели титлата за рекордния 55-и път. Мениджърът на тима Стивън Джерард твърди, че в състава му няма звезди и голямата звезда на „сините“ от Глазгоу е колективът в съблекалнята.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Думите му намират потвърждение и в статистиката. 16 различни играчи са се записвали сред голмайсторите за Рейнджърс от старта на сезона, а за 32 мача от началото на първенството са допуснати само 9 гола. Освен това тимът от „Айброкс“ още няма записано поражение в шампионата.

Мнозина се съмняваха, че Рейнджърс ще стигне до титлата, когато преди три години ръководството на клуба реши да назначи за мениджър Стивън Джерард. За легендата на Ливърпул това беше първа работа начело на мъжки състав. Джерард обаче бързо превърна „сините“ в труден за побеждаване отбор и още в първия си сезон класира тима за групите на Лига Европа и два пъти победи Селтик на „Айброкс“.

В първите две години под ръководството на Стиви Джи „рейнджърите“ започваха добре, но следваше срив след зимната пауза и това позволяваше на големия съперник Селтик да стигне лесно до титлата.

Рекордният 55-и шампионски трофей не дойде никак лесно. Първо трябва да припомним, че през 2012 г. Рейнжърс беше обявен в несъстоятелност, след като като продължилото години наред прахосване на пари за трансфери и големи заплати доведе до натрупването на непосилни дългове.

Имаше направен опит „сините“ да бъдат запазени във Висшата лига заради интереса, който предизвикваха с участието си и винаги разпродадените билети. Събранието на президентите на клубовете обаче отхвърли тази възможност.

Рейнджърс беше създаден от нулата. Без дългове, но започна от най-долното ниво на шотландския футбол. С помощта на привличането на някои от най-добрите млади играчи в страната бяха записани две поредни промоции.

За третата обаче трябваше да се почака, тъй като първият опит за измъкване от Чемпиъншип се оказа неуспешен през 2015 г. Второто място след Хартс означаваше, че трябва да се играе плейоф срещу Мъдъруел, който се оказа катастрофален – 1:6.

Мениджърът Стюърт Макол беше заменен от Марк Уорбъртън, който върна тима от „Айброкс“ в елита. Във Висшата лига обаче той не успя да удържи устрема на Селтик, който спечели требъл без загубен мач. Освен това „детелините“ ликуваха в голямото дерби с 5:1 и зададоха ритъма на своите успехи в Старата фирма за няколко години. Под ръководството на Брендън Роджърс бяха записани победи с 5:1 и 5:0, а след това и с 4:0 над Педро Кайшиня и Греъм Мърти.

Въпреки голяма разлика между двата гранда управата на Рейнджърс през 2018 г. реши да назначи неопитния Стивън Джерард.

Стиви Джи обаче получи кредит на доверие. Търпението се отплати и титлата най-накрая се завърна на „Айброкс“. След подновяването на футбола след паузата заради пандемията от коронавирус през 2020 г. „сините“ записаха само една загуба в 45 мача от всички турнири. В същото време големият съперник Селтик претърпя срив, довел до оставката на мениджъра Нийл Ленън, а изпълнителният директор Питър Лоуел напуска поста си след края на сезона.

МАЧОВЕТЕ, КОИТО ДОНЕСОХА ТИТЛАТА НА РЕЙНДЖЪРС
12 август 2020 г., 3 кръг: Рейнджърс – Сейнт Джонстън 3:0
Само седмица и половина след началото на сезона този успех беше много важен. „Сините“ излязоха начело на класирането, възползвайки се от факта, че два мача на Селтик бяха отложени заради нарушаване на протоколите, наложени заради пандемията.

12 септември 2020 г., 7 кръг: Рейнджърс – Дънди Юнайтед 4:0
Този мач е забележителен с това, че „сините“ счупиха 114-годишния рекорд на Селтик за най-много мачове от началото на сезон без допуснат гол в първенството.

17 октомври 2020 г., 11 кръг: Селтик – Рейнджърс 0:2
Първото дерби за сезона беше възможност за деклариране на шампионски амбиции, а тимът на Стивън Джерард го стори безусловно на стадиона на големия съперник.

1 ноември 2020 г., 13 кръг: Килмарнък – Рейнджърс 0:1
„Сините“ бяха загубили като гост на този отбор три пъти под ръководството на Стиви Джи и сега беше време за поправителен. Въпреки че стигнаха само до един гол, дело на капитана Джеймс Таверниър от дузпа, гостите тотално диктуваха събитията на терена.

22 ноември 2020 г., 15 кръг: Рейнджърс – Абърдийн 4:0
Тук „рейнджърите“ се възползваха от грешката на Селтик предишния ден, когато „детелините“ с два гола в последните 11 минути стигнаха до 2:2 като гост на Хибърниън. Това позволи на „сините“ да дръпнат с 11 точки на върха.

19 декември 2020 г., 18 кръг: Рейнджърс – Мъдъруел 3:1
Три дни по-рано тимът на Стивън Джерард видя края на серията си от 27 мача без загуба, след като отстъпи на Сейнт Мирън с 2:3 за Купата на Лигата. Успехът беше не само важен от психологическа гледна точка, но и позволи взимането на аванс от 16 точки пред Селтик, който имаше три мача по-малко.

2 януари 2021 г., 22 кръг: Рейнджърс – Селтик 1:0
Домакините не отправиха нито един точен удар към вратата на големия съперник, но въпреки това стигнаха до победата. Това стана благодарение на автогол на Калъм Макгрегър 20 минути преди края. Разликата стана 19 точки, но „детелините“ все още имаха три мача по-малко.

10 януари 2021 г., 23 кръг: Абърдийн – Рейнджърс 1:2
Това беше 15-ата поредна победа на „сините“, докато Селтик отново се издъни – 1:1 с Хибърнийн. Разликата вече стана 21 точки в полза на „сините“.

30 януари 2021 г., 13 кръг: Селтик – Сейнт Мирън 1:2
Това беше един от отложените мачове на „детелините“ и те не успяха да го спечелят. Освен това Сейнт Мирън за първи път от 1990 г. взе победата като гост на „Паркхед“. Рейнджърс остана начело с 23 точки аванс, но този път вече само с два мача повече от Селтик.

21 февруари 2021 г., 33 кръг: Рос Каунти – Селтик 1:0
Фенът на Рейнджърс Джордан Уайт вкара единствения гол в мача и загубата беше последният мач на Нийл Ленън начело на Селтик. След този кръг Рейнджърс водеше с 18 точки, а двата гранда вече имаха по равен брой изиграни мачове.

6 март 2021 г., 31 кръг: Рейнджърс – Сейнт Мирън 3:0
Преди началото на мача беше ясно, че победа на Рейнджърс в този мач и издънка на Селтик срещу Дънди Юнайтед може да реши носителя на шампионската титла. „Сините“ спечелиха, а „детелините“ направих нулево равенство.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ