Борбата за титлите в Примера дивисион и във Висшата лига са привлекли вниманието на футболните фенове, но в същото време се води една изключително интересна битка за промоция в английския елит.

Два кръга преди края на редовния сезон в Чемпиъншип три отбора се борят за две места, които дават право на директно класиране във Висшата лига. Още повече, че Бърнли, Мидълзбро и Брайтън са с равни точки – по 87.

Един от тези тимове ще трябва да премине през плейофите, за да разбере дали ще играе в английския елит от есента. Битката е още по-интригуваща, тъй като промоция във Висшата лига носи общ бонус от 250 милиона евро на първите два тима в класирането.

Бърнли, Мидълзбро и Брайтън се оказаха с равни точки, след изиграването на мачовете от 44 кръг, в който Боро направи домакинско 0:0 с Ипсуич и изтърва първото място. Бърнли оглави класирането заради по-добра голова разлика, след като в петък победи Престън с 1:0 като гост. Брайтън пък се наложи с 3:1 като гост на Чарлтън, който изпадна. През следващия сезон в Лига 1 ще се състезават още Болтън и Милтън Кийнс Донс.

Не е изключено всичко да се реши в последния кръг, когато на 7 май предстои директен сблъсък между Мидълзбро и Брайтън. При равни точки между отборите се взима предвид головата разлика, ако отново има равенство – се гледа броя на отбелязаните попадения. При ново равенство между отборите се гледат резултатите от директните двубои.

ПРОГРАМАТА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА
45 кръг
29 април, Бирмингам (9) – Мидълзбро (2)
2 май, Бърнли (1) – КПР (13)
2 май, Брайтън (3) – Дарби Каунти

46 кръг
7 май, Чарлтън (23) – Бърнли (1)
7 май, Мидълзбро (2) – Брайтън (3)

 Резултати, програма и класиране в Чемпиъншип - ТУК !!!