В последните седмици цяла футболна Европа говори за един футболист, който все още е далеч от славата на най-големите звезди. Не е и по страниците със скандалите, които напоследък са пълни с обвинението срещу Кристиано Роналдо за изнасилване през 2009 г.

По времето, когато според американката Катрин Майорга португалската суперзвезда й е посегнал сексуално, нашият герой е бил само на 9 години и от две години е бил част от школата на Уотфорд. Става дума за новия английски национал Джейдън Санчо, 18-годишният наследник на родители от Тринидад и Тобаго, който сега играе за Борусия (Дортмунд).

В момента това е най-актуалното име на млад футболист. Все пак говорим за играч, който е лидер в най-силните първенства в Европа по асистенции. Джейдън има шест голови подавания от старта на първенството в Германия и то със само един мач като титуляр. Шест асистенциии за 214 игрови минути в Бундеслигата не е впечатляващо постижение, това е уникална статистика. Според нея Санчо в момента е далеч по-напред пред доказани подавачи като Лука Модрич, Гарет Бейл, Еден Азар, Лерой Сане и други.

На 14-годишна възраст Манчестър Сити плаща на 66 000 паунда на Уотфорд, за да привлече талантливия младок в състава си, като сумата може да нарасне на 500 000 при определени условия, свързани с изяви за първия отбор на „гражданите“ и спечелени трофеи. През май 2017 година Санчо е обявен за най-добър играч на европейското първенство до 17 години в Хърватия, след като отбелязва пет гола на турнира, а Англия завършва на второ място, губейки на финала от Испания след дузпи.

През лятото на същата година Джейдън е включен от мениджъра Пеп Гуардиола в състава на Манчестър Сити за предсезонното турне в САЩ, а по също време води преговори за нов договор с клуба. Предполага се, че според неговите условия ще получава по 30 000 паунда на седмица. Президентът на „гражданите“ Халдун ал Мубарак счита, че талантът е един от тримата играчи от клубната академия, които трябва да бъдат интегрирани в първия отбор.

В САЩ обаче става ясно, че Санчо трудно ще получи редовни изяви в представителната формация на Манчестър Сити, преговорите са прекратени. Гуардиола го вади от отбора за мачовете на американска територия. Младокът отговаря по своеобразен начин – не се явява на тренировки в продължение на три седмици и подава молба за трансфер. „Гражданите“ не желаят да подсилват с таланта конкурент от Висшата лига и затова Джейдън Санчо се обръща към чужбина. На 31 август 2017 година Борусия (Дортмунд) плаща за него 8 милиона паунда. От този трансфер бившият му клуб Уотфорд получава 800 000.

На „Сигнал Идуна Парк“ англичанинът получава освободеният съвсем наскоро №7, който преди това е принадлежал на Усман Дембеле – продаден на Барселона за повече от 100 милиона евро. След трансфера Борусия пуска Санчо да играе на световното първенство до 17 години в Индия, но само за груповата фаза. Той вкарва три гола за „трите лъва“ и се връща в Германия, а съотборниците му без него печелят световната титла в своята възрастова група.

На 21 октомври 2017 г. Джейдън Санчо влиза като резерва при равенството 2:2 срещу Антрахт (Франкфурт), ставайки първият англичанин, играл за Борусия (Дортмунд) в Бундеслигата. На 17 години, шест месеца и 26 дни той е и вторият най-млад чужденец, носил жълто-черния екип в германския елит. Рекордът се държи от Кристиан Пулишич. На 2 ноември е повикан в националния отбор на Англия до 19 години за участие в квалификационната група за европейско първенство, която се провежда в България (Стара Загора и Сливен). Останалите съперници са Исландия и Фарьорските острови. Санчо вкарва единствения гол в мача срещу България на „Трейс Арена“, който е директен спор за първото място.

Първата му среща като титуляр в Бундеслигата е на 14 януари 2018 г., когато удря греда в нулевото равенство с Волфсубрг. През март помага на националния отбор на Англия да се класира на европейското първенство до 18 години, след като „трите лъва“ финишират на първо място в групата от елитния кръг на квалификациите, а той се разписва за успеха с 4:1 над Унгария. Първият му гол в Германия идва при успеха с 4:0 над Байер (Леверкузен) на 21 април 2018 г., като в същия мач прави и две асистенции. Завършва сезона с еди гол и четири асистенции в 12 срещи.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Силното му представяне през този шампионат прави впечатление. Големите клубове от Англия и Испания започват да го следят, а Борусия (Дортмунд) отговаря и го обвързва с нов договор до 2022 г. Изявите на Санчо в Бундеслигата не остават незабелязани от селекционера Гарет Бейл, който вика младия талант за мачовете на „трите лъва“ от Лигата на нациите срещу Хърватия и Испания. Санчо дебютира за мъжкия отбор на Англия на 12 октомври при нулевото равенство с Хърватия в Риека, когато в 78-ата минута влиза на мястото на Рахим Стърлинг.

Появата на Санчо в игра срещу световните вицешампиони му намира място в историята на националния отбор. Той става първият футболист, роден през новото хилядолетие, играл за Англия. На 18 години и 201 дни Джейдън става вторият най-млад футболист, дебютирал за „трите лъва“ в официален мач. Рекордът в това отношение се дължи на Дънкан Едуардс, който на 2 април 1955 година изиграва първата си среща за Англия на 18 години и 183 дни – победа със 7:2 над Шотландия. Джейдън Санчо е и първият английски национал след Дейвид Бекъм, който играе извън Англия. През 2009 година Спайсбой е собственост на Лос Анджелис Галакси, когато на 14 октомври носи екипа на „трите лъва“ срещу Беларус (3:0).

Когато си израснал като фен на Роналдиньо, няма начин да не си работил здраво върху техниката на боравене с топката. Санчо толкова добре пази владението на коженото кълбо, че феновете винаги се надигат от седалките, когато той подхваща атака. Скоростта, дрибъла и липсата на страх от двубои по терена, говорят за един талант, надраснал ограниченията на 18-годишната възраст. Изключителната точност на подаванията и прекрасният усет към асистенциите го правят изключително интересен футболист не само за професионалните скаути, но и за обикновените зрители. Уверен в силите си Джейдън Санчо много наподобява играта на Неймар, но му липсва егоизма на бразилеца.

Една четвърт от отборите във Висшата лига вече са подредени на опашка и чукат на вратата на Борусия (Дортмунд) със запитванията на цената. Заявен интерес има от страна Манчестър Юнайтед, Ливъпул, Челси, Арсенал и Тотнъм. Всички те искат да върнат новоизлюпения английски национал във Висшата лига. На „Сигнал Идуна Парк“ за момента нямат намерение да се разделят с новата си перла, а и Санчо има поставена минимална цена от 100 милиона евро. Манчестър Сити също е в играта за младока, тъй като по договор има право на първа опция, когато Борусия реши да продава талантливия футболист. Дори и да не успеят да си върнат Джейдън Санчо, „гражданите“ ще получат сериозна сума – 15% от трансферната цена.
Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ