Барселона вчера взриви най-голямата бомба във футбола за последните няколко години – звездата на отбора Лионел Меси няма да подпише договор с клуба и е свободен да си търси нов отбор. Каталунците обясниха провала на преговорите с правилата на испанската Ла Лига. За обикновения фен това обаче си остана много неясна формулировка и мнозина се запитаха какво искат да кажат „блаутранас“.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Интересното е, че Меси не подписа договор с Барса, въпреки че преди месец се съгласи да намали заплатата си с над 50%. През миналия сезон той получаваше чисти 45 милиона евро, а сега беше готов да взима 20 милиона на сезон.

БЛИЦ ще се опита да обясни на своите читатели за какво точно иде реч.

Дълговете на клуба са основният проблем за Барселона при битката за нов договор на шесткратния носител на „Златната топка“. „Блаугранас“ дължат около 1,173 милиарда евро и заради правилата за финансов феърплей и избягване на сериозни глоби в бъдеще, клубът е принуден да спазва наложения от Ла Лига таван на заплатите.

Това правило беше въведено през 2013 г. Този таван зависи от харчовете на всеки клуб преди облагането с данъци и дълговете му. Така за всеки ограничението е различно, но в случая на Барселона постоянно е свързано с намаляване. През сезон 2019/20 таванът на заплатите за Барса беше 671 милиона евро, а през миналия сезон беше повече от два пъти по-малък – 347 милиона. За предстоящия сезон ще е още по-нисък.

За да може да вмести договора на Меси, както и на всички нови попълнения, Барселона трябва да намали заплатите на някои играчи и да се освободи от някои футболисти. Аржентинецът също влиза в графата нови, тъй като след края на предишния сезон стана свободен агент. С другите новопривлечени проблемът не е голям, но от договора на Лео Меси зависеше тяхното картотекиране. Сега Меси може да бъде регистриран като футболист на каталунците само ако Барселона първо продаде някой измежду Антоан Гризман, Усман Дембеле, Филипе Коутиньо, Самул Юмтити и Мартин Брайтуайт.

Именно това е една от вратичките, които все още запазват шансовете Лионел Меси да остане на „Камп Ноу“. От ръководството на клуба обаче ще трябва да реагират много бързо, тъй като аржентинецът вече е доста апетитна хапка за финансово стабилни европейски грандове.

Една от надеждите на Барселона за сериозни приходи за кратък период беше свързана с участието на Европейската Суперлига. Именно оттам щеше да дойде финансово облекчение за клуба. Проектът на едни от най-големите клубове на Стария континент в момента е в застой, след като срещна сериозна съпротива от УЕФА, ФИФА, феновете и националните федерации. Заради това осем от 12-те клуба-учредители се оттеглиха само три дни след анонсирането на Суперлигата. Така каталунците се лишиха от финанси, които да облекчат ситуацията с дълговете и да вдигнат значително тавана на заплатите в клуба за Примера дивисион.

Ла Лига наскоро сключи доста изгоден финансов договор с компанията „CVC Capital Partners“, която купи 10% от дела на Испанската футболна лига срещу 2,7 милиарда евро. Освен това телевизионните права за Северна Америка бяха продадени на ESPN за десетгодишен период за 1,17 милиарда евро.

Именно от тази гледна точка Ла Лига също има голям интерес от оставането на Лионел Меси в Барселона, тъй като интересът към испанския шампионат ще продължи да бъде висок. Отсъствието на най-голямата звезда на Примера дивисион ще означава не само отлив на фенове, но и по-малък интерес към първенството от чужбина и съответно по-малко приходи за самата Професионална футболна лига.

Какво ще се случи с бъдещето на Меси? Това никой не може да каже. Ясно е, че до края на лятото ни предстоят интересни дни, изпълнени с много спекулации и слухове относно преговори с различни отбори. Малко са клубовете, които могат да си позволят заплатата на аржентинеца и имената им са известни на всеки футболен запалянко, но и Барселона все още има шансове да запази най-голямата звезда в своята история.