Извелият Австралия до участие на Мондиал 2010 в ЮАР холандски треньор Пим Вербеек почина на 63-годишна възраст от рак, съобщават световните медии.

Вербеек прекара цялата си професионална кариера като футболист в Спарта (Ротердам) и се отказа на 25-годишна възраст. Той бе треньор на Южна Корея и Оман и асистент на корейците на Световното през 2002 година, когато те бяха съдомакини с Япония и достигнаха полуфиналите, и на Мондиала през 2006 година в Германия.

Легендарният холандски треньор застана начело на „кенгурата“ през 2007 година, седмици преди началото на квалификациите за Мондиал 2010, след като сънародникът му Дик Адвокаат избра да поеме руския гранд Зенит. Гуус Хидинк, който бе селекционер на Южна Корея през 2002 година, препоръча Вербеек и той изведе Австралия до Мондиала в ЮАР. Там австралийците загубиха откриващия си двубой от Германия (0:4), но завършиха наравно с Гана (1:1) и надвиха Сърбия (2:1), отпадайки заради по-слаба голова разлика от ганайците.

Вербеек бе треньор на националния тим на Мароко до 23 година, преди да поеме Оман през 2016 година, извеждайки ги за първи път в тяхната история до осминафиналите за Купата на Азия, където оманците отпаднаха от Иран. След това холандецът обяви своето оттегляне.